p De overheid wil dat het aantrekkelijk blijft om zonnepanelen aan te schaffen.
p De overheid wil dat het aantrekkelijk blijft om zonnepanelen aan te schaffen. Foto:

Salderen, wat kan er nog?

De overheid wil zonne-energie stimuleren via subsidies en belastingvoordelen, omdat zonnepanelen nog relatief duur zijn. Daarom is er de salderingsregeling voor huishoudens en het mkb.

Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, bouwt de overheid de financiële ondersteuning de komende jaren langzaam af. Maar de overheid wil wel dat het aantrekkelijk blijft om zonnepanelen aan te schaffen.

SALDERINGSREGELING

Huishoudens en kleine bedrijven mogen tot 1 januari 2023 zelfgeproduceerde stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. En wegstrepen tegen hun verbruik op een ander moment. Dit heet salderen. Terugleveren gebeurt als de zonnepanelen meer energie produceren dan er op dat moment verbruikt wordt. Als iemand jaarlijks meer zelfgeproduceerde stroom teruglevert dan verbruikt, dan ontvangt hij hiervoor een vergoeding van de energieleverancier. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per energieleverancier. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd tot 2031. De overheid is van plan om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Dat is twee jaar later dan gepland (het zou eerst in 2023 ingaan). Volgens het nieuwe plan mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 kun je niets meer salderen. Een voorbeeld: je neemt jaarlijks 2.000 kWh stroom af van het elektriciteitsnet en je levert 2.500 kWh terug (via je zonnepanelen). Dan betaalt het energiebedrijf jou dus 22 cent per kWh voor 2.000 kWh teruggeleverde stroom. Voor de overige 500 kWh die je teruglevert, mag het energiebedrijf een lager tarief betalen. De hoogte van deze terugleververgoeding mag het energiebedrijf zelf vaststellen. Als je veel stroom produceert, is het de moeite waard om een energiebedrijf te zoeken met een hoog teruglevertarief. Op internet staan overzichten, zoek bijvoorbeeld op ‘terugleveren stroom en salderen’. Wil je precies weten wat je krijgt, neem dan contact op met het energiebedrijf. Aandachtspunt in dit verband is dat je zelf energie moet opwekken om een (hybride) warmtepomp betaalbaar te maken. Op termijn kun je een batterypack aanschaffen zodat je toch je voordeel behoudt. Belangrijk is om je goed in te lezen. Er is veel informatie die ook tot verwarring kan leiden. Of overweeg om onafhankelijk advies in te winnen door een kundig en praktisch adviseur. Bijvoorbeeld via www.platdus.nl. Hier vind je ook een meer technische beschrijving over hoe zonnepanelen nou eigenlijk werken. Meer informatie over de salderingsregeling is te vinden op www.milieucentraal.nl (inclusief de checkmogelijkheid) en www.rijksoverheid.nl.