Monnikenberg.
Monnikenberg.

De 'mooiste' gebouwen in Hilversum

HILVERSUM Een grote diversiteit aan Hilversumse bouwprojecten dingt mee tijdens de achtste editie van de Hilversumse Architectuurprijs. Het gaat om bouwwerken die in 2021 en 2022 zijn opgeleverd. Een vakjury is verantwoordelijk voor de Vakprijs, voor de Publieksprijs kan iedereen stemmen.

Welke architect van de tien genomineerde bouwprojecten gaat er dit keer met de bronzen plaquette vandoor? Uit een longlist van ruim vijftig bouwwerken heeft het bestuur van de Stichting Hilversumse Architectuurprijs tien pareltjes genomineerd. Opvallend dit keer is dat de genomineerde bouwwerken veelal opgaan in de omgeving, of het nu om een bosvilla gaat met heldere, strakke lijnen of een state-of-the-art-ziekenhuis met vijf gebouwen. Hilversum wordt omgeven door natuur en daar is nadrukkelijk bij de nominaties rekening mee gehouden.
Vorige week presenteerden we de eerste vijf genomineerden, nu volgen de overige vijf (in willekeurige volgorde).

Landgoed Monnikenberg 

Het voormalige landgoed Monnikenberg is getransformeerd tot een gevarieerd woon-zorglandschap met zorg, wonen en recreatie binnen een stevig landschappelijk raamwerk. MIX architectuur ontwierp 32 woningen op de grens van besloten bos en open heide. Door de woningen uitgekiend tussen de bestaande bomen te plaatsen ontstaat een spel tussen natuur en architectuur. De woningen zijn verdeeld in vrijstaande woningen, twee-, drie- en vier-onder-één-dakwoningen. Elk volume is zo vormgegeven dat het zich als een alzijdige bosvilla presenteert. 

16 woningen op plek tuincentrum Gooiers Groen 

Op de locatie van het voormalige tuincentrum Gooiers Groen zijn door architect Frank Roodbeen 16 betaalbare, gasloze woningen ontworpen. De plek is een oase van rust in het groen en omgeven door de achtertuinen van ruim 40 buren. Belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp was om een ingetogen sfeer te creëren door middel van een soort hofje. De bouwhoogte bleef laag en auto’s zijn uit het zicht gehouden. 

Ziekenhuis Tergooi 

Met de nieuwbouw van het nieuwe ziekenhuis brengt Tergooi MC alle hulp samen op één plek. Het project bestaat uit vijf gebouwen: het ziekenhuis (Tergooi MC), de zorgkliniek (Tergooi MC Clinics), de parkeergarage, de ambulancepost en het nog te renoveren gebouw F. Het ziekenhuis, de zorgkliniek en de parkeergarage worden in mei 2023 in gebruik genomen. Architectenbureau Wiegerinck is verantwoordelijk voor de ontwerpen. In het ontwerp staan natuur en de mens centraal. 

Alexiatunnel 

Met de Alexiatunnel onderlangs de kruising van de Oosterengweg is een verkeersknelpunt in de binnenring van Hilversum opgelost. De tunnel moest zo veel mogelijk aansluiten op de omgeving en de onderdoorgangen als sociaal veilig worden ervaren. Daarom is door Posad Maxwan en A&E Architecten gekozen voor gebakken steen in een kleurstelling die aansluit op de omliggende bebouwing. Glazen borstweringen langs de tunnelwanden bieden zo veel mogelijk licht in de toegangen en een doorkijk op het maaiveld. 

Voormalig postkantoor aan de Kerkbrink  

Het postkantoor aan de Kerkbrink in Hilversum werd geopend in 1943 naar ontwerp van architect F.E. Röntgen. Maar liefst 21 woonappartementen wist Van Hoogevest Architecten in het voormalige postkantoor te herbergen. Het project omvatte naast herbestemming herstel van verloren gegane monumentwaarden. Storende in- en aanbouwen zijn verwijderd. Het heeft een rijke gevelafwerking in Franse kalksteen, de meer industriële geknikte vleugel daarachter een bakstenen gevelbekleding.

Gooiers Groen.
Tergooi MC.
Alexiatunnel.
Postkantoor.