Leerlingen van de school bekijken de Nuna S11.
Leerlingen van de school bekijken de Nuna S11. Foto: Bastiaan Miché

Kinderen inspireren met Zonneracer Nuna 11S

HILVERSUM Normaliter zijn auto’s niet toegestaan op het schoolplein, maar voor de zogenoemde Nuna 11S maakte de Godelindeschool graag een uitzondering. Oud-leerling Folkert Straus van de Hilversumse basisschool maakt deel uit van de ploeg - het Brunel Solar Team - die nu drukdoende is met de realisatie van de opvolger van deze zonneauto: de Nuna 12. 

Straus gaf leerlingen van groep 6 tot en met groep 8 uitleg over het bouwen van zonneauto's en leerde ze meer over duurzaamheid en techniek. "Vroeger op de basisschool heb ik de zonneauto weleens op het Jeugdjournaal gezien. Dat ik daar nu een onderdeel van mag zijn en nu zelf kinderen kan inspireren, is erg gaaf. Ik wil de jeugd graag inspireren om het belang in te zien van een duurzame toekomst. Om dit te kunnen vertellen op mijn oude basisschool is extra leuk."
Het Brunel Solar Team bestaat uit 18 studenten van de TU Delft. Ze ontwerpen elk jaar een nieuwe zonneauto. Daarmee doen ze mee aan races zoals het WK zonneracen in Australië. Straus studeert technische natuurkunde en de kennis die hij daarbij opdeed kan hij goed gebruiken voor zijn rol als Chief Engineer van het team. "Bij mijn studie leer je iets over alle onderdelen van de natuurkunde, waardoor je heel makkelijk de mechanica, elektrotechniek en aerodynamica kunt begrijpen en hierdoor als Chief Engineer een goed overzicht over al deze disciplines kunt bewaren.”
Tijdens het bezoek legde de Hilversummer uit hoe een zonneauto wordt gebouwd en hoe die werkt. Daarna kregen de kinderen de kans om de meegebrachte zonneracer Nuna 11S van dichtbij te bekijken. De leerlingen luisterden aandachtig naar de presentatie en waren erg onder de indruk van de zonneauto. 

Meer hierover staat op GooienEembode.nl/extra