De Oude Torenstraat.
De Oude Torenstraat. Foto: Bastiaan Miché

'Helaas blijkt het in de praktijk niet altijd goed te gaan'

Vervolg van de voorpagina

Als voorbeelden van enkele gevaarlijke situaties noemde PvdA-raadslid Joop Lahaise het Achterom, de Schapenkamp/Prins Bernhardstraat, Langestraat en Oude Torenstraat. Het college laat nu weten dat er inderdaad in sommige gevallen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. In de aanloop naar de werkzaamheden is verkeersveiligheid voor alle deelnemers wel een punt op de agenda. Ook worden omleidingsroutes structureel besproken met nood- en hulpdiensten.
Toch gaat het in de praktijk nog weleens mis. Het college ontdekte tijdens een rondgang langs diverse wegwerkzaamheden dat aannemers zich niet altijd aan de gemaakte afspraken houden. Ook komt het voor dat borden door derden worden weggehaald of verplaatst. "Naar aanleiding hiervan zullen wij hier vanaf heden strenger op toezien en bijvoorbeeld direct na het instellen van een omleidingsroute ter plekke controleren of een en ander correct is uitgevoerd.”
Het college benadrukt daarbij dat alle verkeersdeelnemers - dus ook de langzame en extra kwetsbare (gehandicapten, schoolkinderen) - ‘op het juiste moment en op de juiste manier van informatie worden voorzien' en zo nodig worden geïnformeerd over omleidingsroutes. Ook automobilisten horen een waarschuwing te krijgen wanneer voetgangers en/of fietsers door de werkzaamheden van de rijbaan gebruik moeten maken. "Helaas blijkt ook dit niet altijd goed te gaan in de praktijk.”
Op de vraag om een overzicht van de huidige en aanstaande knelpunten in Hilversum komt het college met een lange lijst van locaties. Zo is het fietspad langs de Schapenkamp bij Entrada al enige tijd dicht en moeten fietsers hier omrijden. Dat geldt ook (tot eind 2024) op de plekken rondom het politiebureau: op de Groest en de Prins Bernhardstraat. Op het Achterom moeten voetgangers tot eind dit jaar gebruikmaken van het fietspad. Het fietspad langs de Oude Torenstraat is dicht tot begin volgend jaar. De Kerkstraat bij het oude Rabobankkantoor gaat medio 2023 weer open.
Maar het is niet alleen in het centrum kommer en kwel voor de fietser en voetganger. Ook op de Minckelersstraat is het nog een paar maanden gedoe. Datzelfde geldt voor de Lieve de Keylaan en de parallelweg van de Kamerlingh Onnesweg. Op de Olivier van Noortstraat zijn tot en met deze zomer werkzaamheden. Het werk aan de Pi Schefferstraat is begin volgend jaar klaar en op de Larenseweg eind 2024. Werkzaamheden aan de 1e Nieuwstraat zijn net afgerond.