Geen financiële steun voor Kunstuitleen, ondanks motie

HILVERSUM De financieel in zwaar weer verkerende SBK Kunstuitleen krijgt geen subsidie van de gemeente Hilversum. Dat meldt het Hilversumse college na een brandbrief van directeur Rolf Nieuwenhuijse.

Aanleiding voor de vorige week verstuurde brief aan de gemeenteraad is de verhuizing van Bibliotheek Hilversum van de ‘s-Gravelandseweg naar de Gooische Brink. De Kunstuitleen, nu gevestigd in het pand van de bibliotheek, mag meeverhuizen. Echter, dan gaat de huur fors omhoog.
De meerkosten voor de verhuizing naar de Kerkbrink kan de Kunstuitleen, waar vijftig lokale en regionale kunstenaars bij zijn aangesloten, niet betalen, is de boodschap. Er is daarom jaarlijks 50.000 euro nodig ‘om het voortbestaan van de Kunstuitleen als cultuurparticipant in de gemeente Hilversum de komende jaren te waarborgen'.
SP-fractievoorzitter Bianca Verweij was not amused na het lezen van de brandbrief. In september 2021 steunde de gehele gemeenteraad immers nog een motie met het verzoek aan het college van burgemeester en wethouders om te onderzoeken hoe de huisvesting van de Kunstuitleen bij of naast de bibliotheek in de Gooise Brink gerealiseerd kon worden. Verweij vroeg zich na het lezen van de brandbrief af of dit onderzoek überhaupt was uitgevoerd. "Het is absoluut geen optie dat de Kunstuitleen uit Hilversum verdwijnt.”

Over dat laatste denkt het college dus anders. Er is de voorbije maanden meerdere malen gesproken met de Kunstuitleen. Echter, zowel vanuit het oude als het beoogde nieuwe cultuurbeleid is er geen beleidskader om een organisatie als een kunstuitleen te subsidiëren. "Feitelijk is het businessmodel van een kunstuitleen daarmee commercieel en daar past geen subsidiëring vanuit de gemeente meer bij. Daarbij komt dat het subsidiëren van een kunstuitleen binnen de huidige wet- en regelgeving ook als staatssteun kan worden gezien."