De drie stenen staan symbool voor drie generaties.
De drie stenen staan symbool voor drie generaties. Foto: Bastiaan Miché

'Een beetje een vergeten groep'

Vervolg van de voorpagina

Hilversummer Moz Latuheru, een van de zonen van de Molukse slachtoffers, schreef vorig jaar de inmiddels ex-burgemeester Broertjes een brief en vroeg hem iets te doen voor zijn vader en de andere mannen. "Er ligt een aantal slachtoffers op Zuiderhof en Noord, maar het is een beetje een vergeten groep”, geeft directeur Anita van Loon van Uitvaartstichting Hilversum toe.
Een en ander leidde ertoe een herdenkingsplek te creëren. Kunstenares Barbara Houwers kreeg de vraag een beeld te maken. "Ik voelde me vereerd toen ik werd gevraagd, nu een jaar geleden, en het denkproces begon. Hoe moest mijn ontwerp eruit gaan zien? Hoe kun je een geschiedenis die gecompliceerd en treurig is uitbeelden?” Houwers koos voor een abstract beeld en heeft het 'De Koffer' genoemd. De koffer die bij de deur van veel Molukkers in Nederland klaarstond voor terugkeer naar het vaderland, maar nooit werd uitgepakt.

Steenspecialist Jan Vreeker hielp Houwers met het uitzoeken van de steen voor de zuil. De grootste steen is in drie stukken gehakt en die stukken staan symbool voor de drie generaties die samenkomen op Zuiderhof. De stenen rondom het kunstbank fungeren als bankjes, een plek waar men even kan zitten en herdenken. Blij met de reacties is Houwers als haar kunstwerk is onthuld. "Het is fijn om te horen dat mensen het mooi vinden, ik was er best een beetje zenuwachtig over. Weet je wat het is, ik bedenk een kunstwerk, voer mijn idee uit en vind het prachtig. Maar misschien vinden anderen het wel helemaal niks.”
Na de toespraken en de onthulling werd gezongen en gebeden en bloemen gelegd bij het monument. Vanaf nu is het de bedoeling jaarlijks op 21 maart een herdenkingsbijeenkomst te houden.