Wijkcentrum De Geus.
Wijkcentrum De Geus. Archieffoto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

‘Wijkcentrum voor en door de buurt’: De Geus maakt kans op landelijke, prestigieuze prijs Oranje Fonds

Buurt & wijk

HILVERSUM - Het Hilversumse Wijkcentrum De Geus is één van de genomineerden die kans maakt op de titel Appeltjes van Oranje, een prestigieuze prijs van het Oranje Fonds voor drie sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en ervoor zorgen dat zij weer meedoen in de samenleving.

Het wijkcentrum in Oost is het enige Hilversumse project dat meedoet om deze prijs. In totaal zijn er 38 sociale projecten uit heel Nederland die de eerste ronde hebben overleefd. Op de eigen website meldt het Oranje Fonds dat De Geus een wijkcentrum is voor en door de buurt. “Al tien jaar draait het bij het bewonersinitiatief om het zoeken naar en leggen van verbindingen in de wijk en ruime omgeving”, is de uitleg. “Wijkcentrum De Geus draagt als kloppend hart de wijk ‘Over ‘t Spoor’ bij aan een groeiend buurt- en wijkgevoel.”

De nominatie is mede te danken aan de inzet van de nieuwe bestuurssecretaris Jan Slingerland van De Geus. Hij deed eerder dit jaar de voordracht, nadat er eind vorig jaar binnen het bestuur was besproken een poging te wagen. “Het is al eerder geprobeerd, maar toen kwamen we er niet uit”, vertelt Slingerland. “Het is ook een heidens werk. Je kont in een ambtelijke organisatie terecht. Het koningshuis is er ook bij betrokken.”

Uiteindelijk leverde Slingerland een heel dossier in van een flink aantal pagina’s, met daarbij ook verschillende documenten als de jaarrekening. Onlangs kreeg het wijkcentrum te horen dat het door is naar de volgende ronde. Binnenkort kan het publiek stemmen op een van de genomineerde projecten. Het project met de meeste stemmen zit sowieso bij de laatste tien. Daarnaast is er 17 juni een pitch in de buurt van Utrecht, waarbij een jury bepaalt wie er nog meer doorgaan. Van die laatste tien vallen er uiteindelijk drie in de prijzen: een prijs van 25.000 euro en een bronzen beeldje gemaakt door Prinses Beatrix.

Tienjarig jubileum
Toeval of niet. Die datum van 17 juni is ook precies de datum dat De Geus als zelfstandig wijkcentrum - zonder subsidie - het tienjarig jubileum viert. “Het tienjarig bestaan was ook een belangrijke reden om ons aan te melden”, aldus Slingerland. “Daarnaast is het thema ‘Bruggenbouwers in de buurt’. Nou, als er één partij een bruggenbouwer in de buurt is en die verbindt, zijn wij het. Door ons zijn er in Hilversum allerlei initiatieven ontstaan. Ook Hilversummers.nl is hier ontstaan.”

Daarnaast, aldus Slingerland, praat de Tweede Kamer over enige tijd over een wetswijziging van het uitdaagrecht in de gemeente. Met het uitdaagrecht kunnen inwoners hun overheid uitdagen om de uitvoering van een taak over te nemen, zoals het beheer of onderhoud van een park of buurthuis. “De Geus is tien jaar geleden al met dat uitdaagrecht begonnen”, benadrukt Slingerland. “Ongesubsidieerd. Allemaal met het idee dat wij het beter en goedkoper kunnen organiseren dan de instanties. Het is wonderlijk hoe het buurthuis open kan blijven met al deze initiatieven en het is wonderlijk ook dat het wijkcentrum nog steeds bestaat.”

Spannend
De nominatie voor de prijs vindt Slingerland inderdaad spannend. “Het zet het hele fenomeen buurthuizen en de vrijwilligers die daarbij horen op de kaart. En De Geus zit dan weliswaar in Oost, maar heel Hilversum kent De Geus en ook in Loosdrecht zijn wij bekend. Als je het aantal organisaties en mensen dat gebruik maakt van onze ruimte, is dat gigantisch.” Zoals aangegeven is Appeltjes van Oranje deels een publieksprijs. Stemmen kan vanaf 28 mei tien dagen lang op www.appeltjevanoranje.nl/projecten.