Afbeelding
Foto's: Windsculptures Nederland

Bewegende WindSculptures en buitenbeelden in tuin Sypesteyn

Cultureel

HILVERSUM - De tuinen van Kasteel-Museum Sypesteyn zijn komend weekend het decor van een bijzondere expositie van WindSculptures en hedendaagse buitenbeelden. Deze expositie wordt georganiseerd door WindSculptures Nederland en de Hofgalerie uit Den Haag.

WindSculptures zijn beelden die bewegen op de wind, ontworpen door de Amerikaanse beeldhouwer Lyman Whitaker. Al meer dan twintig jaar is Lyman bezig met zijn ‘kinetic art’. Deze beelden zijn allemaal handgemaakt van koper en staal en variëren in hoogte van 1.50 tot 4.50 meter. Omdat het in Nederland altijd wel waait, zijn deze beelden dus altijd in beweging.

Op 27, 28 en 29 mei zien bezoekers van Sypesteyn meer dan twintig verschillende windsculptures bewegen op de wind, waaronder een perk met Tulpen, een Nautilus, een Desert Flame, een Mirinda en diverse Double Spinners. Speciaal voor deze tentoonstelling, omdat Sypesteyn aan de Loosdrechtse plassen grenst, wordt er een WindSculpture geplaatst getiteld: ‘Sail’ met een hoogte van meer dan 3.50 meter. Deze is speciaal voor de tentoonstelling ingevlogen uit Amerika.

Daarnaast worden er bronzen buitenbeelden gepresenteerd van Jaap Hartman, stalen stoelobjecten van Coby Brinkers en hedendaagse sculpturen uitgevoerd in roestvrijstaal door Marianne Hol. Deze beelden zullen worden tentoongesteld rondom de zeventiende eeuwse fontein naast het kasteel.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Anneke Roelveld-Taal komt met een aantal beelden van spelende kinderen die tentoongesteld worden tegen de middeleeuwse kasteelmuur. Dit geldt ook voor de bijzondere schaduwbeelden, uitgevoerd in staal van de Mainkunstenaars, Ien Sluyters en Marjon Deul.

‘Kunst in de Kasteeltuin’ met beelden van de Hofgalerie uit Den Haag en Windsculptures is te zien en te koop in de tuinen van kasteel Sypesteyn te Loosdrecht tijdens het pinksterweekend op zaterdag 27, zondag 28 en maandag 29 mei van 11.00 tot 17.00 u. De toegang tot de tuinen is tijdens de expositie gratis.