Afbeelding
Archieffoto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Avondvierdaagse Hilversum heeft weer drie afstanden en nu ook een navigatie app; nieuwe vrijwilligers zeer welkom

Buurt & wijk

HILVERSUM - Hoewel elders in het land de Avondvierdaagse wegens een tekort aan vrijwilligers is geschrapt, gaat het wandelfestijn in Hilversum dit jaar ‘gewoon’ door. Toch doet voorzitter Pieter de Dekkers de oproep aan ieder om zich aan te melden als vrijwilliger. “Als ik en nog een ander bestuurslid wegvallen, ligt alles op z’n gat.”

De Hilversummer, al jarenlang het gezicht van de Avondvierdaagse in Hilversum, ziet dat veel organisaties op zoek zijn naar vrijwilligers. Het probleem met de Avondvierdaagse is dat veel mensen denken dat zij meteen vier dagen aan de slag moeten. Dat is niet het geval, stelt Dekkers. “Als twee mensen zich melden voor allebei twee dagen, is dat ook weer één vrijwilliger voor vier dagen.”

Duidelijk is in ieder geval dat de Avondvierdaagse gewoon doorgaat dit jaar. Tijdens deze 74ste editie, van 6 tot en met 10 juni, zijn er zelfs drie afstanden. De vijftien kilometer is namelijk weer terug. “Daar komt bij dat we de routes ook met een navigatie app hebben uitgezet als proef dit jaar”, aldus Dekkers. “Er is dus naast de papieren versie van de routes een digitale route beschikbaar via een QR-code. Dit jaar voor het eerst als test voor ons als organisatie.”

Goed schoeisel
De start is iedere avond net als vorig jaar bij HSV Wasmeer aan de Harry Banninkstraat. De afstanden zijn zodanig gekozen en vastgesteld, dat ze geen al te grote lichamelijke inspanning vergen, aldus de voorzitter. “Een keertje oefenen en goed schoeisel kan geen kwaad. Dat enige spierpijn en mogelijk ongemak aan de voetzolen kunnen optreden moet men durven aanvaarden en als onderdeel van de (wandel-) prestatie weten te overwinnen.”

Dekkers hoopt voor dit jaar op meer wandelaars dan de 2317 die er in 2022 meewandelden. Vorig jaar liepen veel sportievelingen voor het eerst mee, omdat het vanwege corona een paar keer niet doorging. Dat leidde aanvankelijk tot een tekort aan medailles voor de eerstejaars. Voor dit jaar zijn er daarom extra medailles binnengekomen voor wandelaars die voor de tweede keer meedoen. “Voor tweetjes heb ik nu al duizend medailles binnen van de bond”, aldus Dekkers. “Dat zijn aantallen die ik ook niet gewend ben. Maar er zijn in ieder geval genoeg medailles.”

Aanmelden
Hoeveel wandelaars er dit jaar meedoen is nog de vraag. Belangstellenden kunnen zich de komende weken aanmelden. De afstanden zijn vier keer vijf, vier keer tien en vier keer vijftien kilometer. Vooraf aanmelden kan op maandag 22, dinsdag 23 en woensdag 31 mei van 18.00 tot 20.00 uur in De Morgenster aan de Seinstraat in Hilversum. Meedoen kost 6 euro. Kijk voor meer informatie en de routes op www.avond4daagsehilversum.nl