Het ziekenhuis was zaterdag al volop in bedrijf.
Het ziekenhuis was zaterdag al volop in bedrijf. Foto's: Bastiaan Miché

‘Eerst was het een gebouw en ineens is het een ziekenhuis’

Het woord ‘wennen’ valt meerdere keren wanneer de medewerkers van Tergooi MC praten over de verhuizing naar het nieuwe ziekenhuisgebouw. Maar het zijn vooral gevoelens van trots en blijdschap die overheersen. Alle betrokkenen kijken dan ook met een goed gevoel terug op de verhuizing. Het nieuwe Tergooi MC en Tergooi MC Clinics hebben inmiddels hun deuren geopend.

HILVERSUM “We hebben dit maanden voorbereid en met heel veel mensen hebben we naar deze dag toegeleefd. Natuurlijk is er nu gezonde spanning, maar dit is ook een uniek moment.” Dat zegt de voorzitter van de medische staf (en psychiater) Chris Schubart, wanneer hij en andere medewerkers zaterdag enkele naarbinnen gereden patiënten verwelkomen. 

Wie de afgelopen maanden het nieuwe ziekenhuis van binnen zag, trof vooral bouwmedewerkers aan. Deze zaterdag zijn zij er nog wel, maar overheerst toch het beeld van de bekende witte jassen. Schubart ziet dat ook. "Eerst was het een gebouw en ineens is het een ziekenhuis, vanmorgen werd het met het binnenhalen van de patiënten echt geopend. Nu zie je heel veel blije gezichten en ook heel veel focus.”
Voor de medewerkers is het natuurlijk allemaal wennen - zo zit bijvoorbeeld het stopcontact ineens ergens anders - maar ook zij weten natuurlijk al een tijdje dat deze dag eraan zat te komen, vervolgt de psychiater. Iedereen is dan ook vooral blij met de nieuwe werkplek. "De twee oude ziekenhuisgebouwen samen zijn groter dan het nieuwe gebouw, maar iedereen gaat in een groter gebouw werken. Een mooier gebouw ook en een moderner gebouw. Met een mooie en groene omgeving. Met meer licht en meer ruimte. Ook de patiënten die ik heb gesproken zijn positief.”
"Eindelijk”, zegt kinderarts Ellen Bannink. "Wij hebben hier zo lang naar uitgekeken. Alles is tot in den treure voorbereid. Maar het is fijn dat wij nu op één afdeling zitten.” Bannink is vooral trots op de gezinsgerechte zorg (Family Integrated Care) die er in het nieuwe ziekenhuis is. Moeder en kind zitten daardoor - ook als bijvoorbeeld het kind te vroeg geboren is - direct bij elkaar op een kamer. "Dat kon al in andere ziekenhuizen, maar nu ook hier", zegt zij. "Het ziekenhuis heeft echt aan de kinderen gedacht."

De patiënten kwamen met speciale wagens vanuit Blaricum.
Wolter Odding was er namens de raad van bestuur.
Kinderarts Ellen Bannink.
Het logo staat er nu ook.