Het vernieuwde Arenapark met links onder meer het sportcomplex.
Het vernieuwde Arenapark met links onder meer het sportcomplex. Impressie: Gemeente Hilversum

'De sportiefste buurt van Hilversum'

Levendig, gezellig, groen en sportief. Het zijn enkele termen die voorbijkomen in de plannen voor het Arenapark. Nieuw daarbij is een indoor atletiekhal.

HILVERSUM “Wij hebben lang gesproken over de ontwikkeling van dit gebied. Maar gelukkig heeft die tijdsinvestering ook veel opgeleverd. Er ligt nu een prachtig plan met een bijzonder sportief karakter."

Dat zegt projectwethouder Arno Scheepers nu de plannen voor het vernieuwde Arenapark helder op papier staan en het project een volgende fase bereikt. De wethouder zelf spreekt over een mijlpaal. Sport en bewegen staan daarbij, aldus de fanatiek hardlopende wethouder, centraal. Het stedenbouwkundig plan heet niet voor niets ‘Sportpark'. "Het is historische grond met Olympisch DNA (tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam waren de paardenraces op deze plek in Hilversum, red.). Ook hebben we met de GAC het grootste jongerenatletiekonderdeel van Nederland. Nike zit er. De Dudok Arena. Het moet de sportiefste buurt van Hilversum worden.”
Het kantorenterrein verandert de komende jaren in een sportieve en ook in een groene buurt. In totaal komen er 850 tot 900 woningen, waarvan een derde sociaal en de helft middensegment. Daarnaast komen er 70.000 vierkante meter aan kantoorruimte en 43.000 vierkante meter aan maatschappelijke voorzieningen. Daarvan is in totaal 37.000 vierkante meter ruimte voor onder andere sport, onderwijs en een hotel én 6.000 vierkante meter voor kleinschalige voorzieningen. Voorbeelden daarvan zijn een kleine buurtsuper, daghoreca, een kapper en fysiotherapeut.
De maximale bouwhoogte is 35 meter. Het gaat dan, aldus de wethouder, om accenten. De meeste gebouwen zullen tussen de 25 en 30 meter hoog worden. Scheepers benadrukt daarbij dat het Hilversumse DNA van de tuinstad er duidelijk in moet terugkomen. Omdat er relatief weinig grondgebonden woningen zijn, zijn er dus ook relatief weinig private tuinen en is er daardoor veel openbare (groene) ruimte.
Daarnaast moet de wijk zo veel als kan autoluw worden. Ook komen er dankzij de nieuwe parkeernorm veel minder parkeerplaatsen. Volgens de oude norm hadden er, zegt Scheepers, zo'n 2500 parkeerplekken moeten komen. Met de nieuwe zijn dat er niet meer dan 1400.
Op het Sportpark komt een nieuw sportcomplex dat plaats biedt aan een nieuw zwembad, een sportzaal en een sporthal ter vervanging van de huidige Dudok Arena, én een multi-usesporthal. Het zwembad vervangt het zwaar verouderde zwembad De Lieberg. De multi-usesporthal is overdag voor bewegingsonderwijs door het Alberdingk Thijm College en de International Primary School en is in de avond- en weekenduren inzetbaar als indoor atletiekhal en ook beschikbaar voor andere sportverenigingen. De bestaande sportaccommodatie Dudok Arena wordt gesloopt en hier komen op termijn woningen en plek voor werken. Scheepers spreekt van een uniek sportcomplex dat een boost moet geven aan de Hilversumse sportbeleving.
Vraag blijft wanneer de nieuwe gebouwen er daadwerkelijk staan. Het is de bedoeling dat de bouw van de eerste nieuwe gebouwen in de wijk rond 2026 start. Vermoedelijk zijn dat de sporthal voor actiesporten en het sportcomplex. Vervolgens start de bouw aan de westzijde (bij het spoor) en gaat men vervolgens richting oosten.

Meer hierover op Gooieneembode.nl/extra