De werkzaamheden zijn al eind april gestart.
De werkzaamheden zijn al eind april gestart. Foto: Bastiaan Miché

'Waarom gaat dit tankstation toch open'

HILVERSUM De komst van het nieuwe TinQ-tankstation op de hoek van de Loosdrechtseweg en de Bodemanstraat in Hilversum leidt tot de nodige verbazing bij de lokale CDA-fractie. “Hoe past het opnieuw openen van een pompstation in een visie op leefbare woonwijken?” 

In een serie schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders stellen de christendemocraten dat veel buurtbewoners not amused zijn over het heropenen van dit pompstation. “Aangezien er al een groot aantal pompstations in Hilversum-Zuid zit en niemand dit station de afgelopen jaren heeft gemist.”
Medio april sloegen omwonenden alarm in de Gooi en Eembode toen duidelijk werd dat TinQ het tankstation ging heropenen, nadat BP enkele jaren terug hier vertrok en sindsdien de pomp niet meer in gebruik is. Zo’n tankstation midden in een woonwijk was volgens buurtbewoners niet meer van deze tijd. Echter, bevestigde ook de gemeente, een tankstation op deze plek past binnen het bestemmingsplan.
Het CDA wil nu van het college weten waarom dit pompstation toch opengaat. In de afgelopen jaren is er in die wijk immers het een en ander veranderd. Door de komst van een Albert Heijn daarnaast trekt de Bodemanstraat meer bezoekers. Een ‘goedkope pomp’ zal volgens de partij ‘een aanzuigende werking hebben en de druk laten toenemen’. “Daarbij nemen gevaarlijke situaties toe. Hoe past het opnieuw openen van een pompstation in een visie op leefbare woonwijken?”, vraagt CDA-raadslid Olaf Streutker.
Hij heeft bovendien van buurtbewoners vernomen dat zij dachten dat bij een vertrek van BP de vergunning niet meer vrijgegeven zou worden. Vraag is waarom daar niets mee is gebeurd.
Verder vraagt Streutker wat het wijzigen van het bestemmingsplan voor consequenties heeft, kan de vergunning voor dit pompstation worden beperkt tot elektrisch (snel)laden en hoe kan de raad actief regie nemen op herbestemming van bestaande plekken "waar we in algemene zin graag een andere bestemming zien?”
Inmiddels zijn omwonenden een onlinepetitie gestart met als doel de komst van de pomp tegen te houden. Deze was woensdag bijna 200 keer ondertekend.