Het Afrikadag Festival trok vorig jaar veel bezoekers.
Het Afrikadag Festival trok vorig jaar veel bezoekers. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Het mooie van Afrika in Oude Haven

De derde editie van het Afrikadag Festival komende zaterdag wordt in alle opzichten groter en vooral professioneler van opzet dan voorheen.

HILVERSUM Lekkere muziek, verschillende workshops en allerlei lekkernijen. Het komt zaterdag allemaal voorbij tijdens het Afrikadag Festival in de Oude Haven. Bovendien is de organisatie erin geslaagd om grote Afrikaanse artiesten naar Hilversum te halen.

Dat zeggen organisator Sly Nldovu (oprichtster en initiatiefneemster van de Stichting Hilversum One) en wethouder Arno Scheepers (cultuur en evenementen) in de aanloop naar het festival. Scheepers is enthousiast en geeft aan dat de Afrikadag perfect past binnen het nieuwe Hilversumse cultuurbeleid Momentum. Daarin wordt juist benadrukt dat álle Hilversummers moeten kunnen genieten van kunst en cultuur. “En met de internationale artiesten die er komen wordt dit een bijzondere editie. Als er één festival is dat het nieuwe cultuurbeleid fantastisch uitdraagt, is dat de Afrikadag.”
En daar mag de gemeente best wel wat budget voor vrijmaken, is de gedachte, en dus krijgt het eendaagse evenement een gemeentelijke subsidie van 30.000 euro. Daardoor is er meer geld om verder te professionaliseren, zegt Nldovu. “We kunnen meer mensen inhuren in plaats van vrijwilligers en bezoekers kunnen digitaal betalen. Ook is het park helemaal tot het einde toe open zodat er meer te zien is. Mensen kunnen zo de hele dag in het park zijn.”

Maar bovenal is de organisatie er door de extra gelden in geslaagd grotere artiesten naar Hilversum te halen. Zo komt vanuit België de Congolese band Chabrown. Deze formatie verzorgt de aftrap van het festival. Daarnaast komt Mwendamberi, een volgens Nldovu zeer getalenteerde artiest uit Zimbabwe, als afsluiter.
Afrikadag Festival 2023 is komende zaterdag van 12.00 tot 23.00 uur in de Oude Haven van Hilversum. Tickets kosten 3,70 euro (kinderen tot 12 jaar gratis) en zijn verkrijgbaar via stichtingonehilversum.nl. Bezoekers kunnen zaterdag rekenen op meerdere optredens, workshops dansen en muziek maken en genieten van de Afrikaanse keuken. Er is geen ruimte voor politiek of toespraken. "Het wordt een dag om te vieren”, zegt zij. Scheepers vult aan: "Wij zien potentie in de Afrikadag. Het mooie van Afrika is in Hilversum te zien.”

Meer over de Afrikadag staat op Gooieneembode.nl/extra

Sly Nldovu en wethouder Arno Scheepers.