Roderik van Grieken kreeg de trofee uit handen van Annemarie den Daas.
Roderik van Grieken kreeg de trofee uit handen van Annemarie den Daas. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

‘Eloquent, constructief en bevlogen’: Roderik van Grieken volgens collega’s Politicus van het Jaar

Politiek

Een snelle leerling, een grote aanwinst voor de raad, vakkundig voorzitter, een uitstekend debater met vlammende betogen. Het zijn enkele omschrijvingen van verschillende politici over D66-raadslid Roderik van Grieken. De Democraat won maandag de vakprijs bij de verkiezing voor Politicus van het Jaar 2022.

Van Grieken zelf is blij verrast met de trofee die hij ontvangt van de winnaar van vorig jaar (en partijgenoot), Annemarie den Daas. Opvallend is dat de D66-er pas sinds juni vorig jaar deel uitmaakt van de gemeenteraad. “Ze (de andere politici, red.) hadden kunnen zeggen: ‘Maak eerst maar eens wat meters voordat je de prijs krijgt’. Maar dat hebben zij niet gedaan.”

Bij de vakprijs is het de bedoeling dat de politici ieder zelf een top drie samenstellen en deze doorgeven aan ‘puntenverzamelaar’ Aernoud Olde, bekend van Hilversum Verbonden. Er zijn steeds tien punten voor de nummer één, zeven voor de nummer twee en vier voor de nummer drie. Wie bij elkaar opgeteld de meeste punten heeft, wint de trofee. “De vakprijs gaat niet alleen om pu..