De speelkamer in het pand, ingericht voor de kleinste kinderen.
De speelkamer in het pand, ingericht voor de kleinste kinderen. Foto': © Foto Miché / Bastiaan Miché

‘Bed, goede maaltijd en flinke dosis liefde’ in nieuwe opvang voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen

Buurt & Wijk

De eerste Oekraïense oorlogsvluchtelingen die hun intrek in het voormalige Philipscomplex nemen, komen al snel in Hilversum aan. Vanaf deze zaterdag al is de locatie landelijk aangemeld als operationele opvang voor maximaal 500 Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Ze kunnen hier terecht tot eind 2025. Burgemeester Gerhard van den Top en de lokale/regionale media kregen vrijdag alvast een rondleiding. 

Het hek dat toegang verschaft tot het terrein, is gesloten. Dat blijft ook zo als de Oekraïense vluchtelingen in het pand trekken. De Oekraïners krijgen een druppel waarmee ze makkelijk het terrein op en af kunnen. Bezoekers moeten zich melden bij de bewaking, die het hek bedienen. Zo komen er geen ongenode gasten op het terrein. 

Eenmaal langs het hek, ziet het buitenterrein er nog wat rommelig uit. “Voor buiten ligt er een heel plan klaar”, vertelt Martine van der Linden locatiemanager van Vizzion. Dit is de organisatie die samen met de bouwploeg, de gemeente en online platform Hilversummers.nl het pand heeft weten om te bouwen. Vizzion is ook de partij die de locatie gaat runnen. “We gaan het buitengebeuren zo inrichten dat het voor el..