Stad of dorp?

Met wethouder Arno Scheepers, directeur Evelien van der Kruit van Hilversum Marketing en voorzitter Allard Bentvelsen van het online platform Hilversummers.nl sprak ik afgelopen maand over de plannen van de drie partijen voor 2024. Hilversum bestaat dan 600 jaar. Het drietal wil hier een groot feestjaar van te maken - met veel reuring  - vooral voor alle Hilversummers. Zij worden dan ook opgeroepen om met ideeën te komen. 

Het verloop hiervan belooft spannend te worden. Natuurlijk is het delen van een idee vrij simpel. De uitvoering daarvan is lastiger. De vraag is daarom de komende maanden vooral welke ideeën de komende maanden verder worden uitgewerkt. Tijdens de presentatie spreekt het trio vooral over 'de stad Hilversum', valt mij tijdens het persgesprekje op. Ik twijfel even of ik hier iets over moet zeggen. Veel Hilversummers vinden immers dat de 'Mediastad' of 'Tuinstad' een dorp is en dat ook vooral moet blijven.

Uiteindelijk laat ik het gaan. De discussie is immers vaker gevoerd en veel interessanter vind ik op dat moment hoe dat grote feestjaar er uit moet komen te zien. Wanneer ik het artikel op onze website plaats en daarbij het drietal citeer als zij praten over 'de stad Hilversum' komen er echter direct reacties. Niet over wat er volgend jaar komen gaat, maar veel meer over de discussie stad tegenover dorp. Ook ik als verslaggever krijg daarbij de kritiek dat ik nu niet Hilversum als dorp maar als stad omschrijf. Misschien is die kritiek een beetje flauw, denk ik, misschien hebben zij ook wel gelijk.

Wat hoewel Hilversum zichzelf neerzet als Media- of Tuinstad en er regelmatig 'stadse problemen'  zijn, is Hilversum toch echt een dorp. Iedereen kent elkaar en steunt elkaar bij narigheid en wanneer er plannen zijn voor een kolossaal nieuwbouwcomplex in een wijk is de wereld te klein. Ik liep de afgelopen maand in de Herenstraat en sprak met twee mensen over de eventuele sloop van De Gooische Herberg en Het Gooisch Podium. Beide mannen zijn daarop tegen. 

Het is volgens hen zo dat steeds meer historische panden uit de tijd van 'dorp Hilversum' plaats moeten maken voor 'karakterloze nieuwbouw', zoals zij het omschrijven, in de stad Hilversum. Ik snap hun kritiek en deel hun zorgen. Nieuwbouw is prima, maar zorg ervoor dat Hilversum haar identiteit behoudt, is daarom mijn oproep. Anders is er over honderd jaar, als Hilversum weer een eeuwfeest viert, niets meer van 'dorp Hilversum' over.

Stefan van Hees