Afbeelding
Foto: Pixabay

Drie jaar cel voor Hilversumse verkrachter: ‘Hij heeft alleen maar gedacht aan zijn eigen genot’

Politie & Justitie

HILVERSUM - Een 23-jarige Hilversummer, voormalig student bedrijfskunde en lid van het Utrechts Studenten Corps, is veroordeeld tot drie jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk wegens twee verkrachtingen die hij in 2022 heeft gepleegd. De rechtbank in Utrecht legde hem een proeftijd van drie jaar op. In die tijd moet hij meewerken onder meer aan een behandeling vanwege zijn gewelddadige seksuele gedrag. 

De rechtbank acht verkrachting bewezen: “Het kan niet anders dan dat het verdachte op specifieke momenten duidelijk was dat de slachtoffers geen seks of geen seks meer wilden met verdachte. Hij heeft alleen maar gedacht aan zijn eigen genot.” 

Twee weken geleden tijdens een druk bezochte rechtszaak, waar zowel familie en bekenden van een van de slachtoffers en de familie van de Hilversummer aanwezig waren, eiste het OM een celstraf van vier jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De schadevergoedingen die de twee vrouwen hebben ingediend zijn toegewezen. 

De zaak tegen het voormalig corpslid kwam aan het rollen nadat hij seks had met een 20-jarige vrouw die hij ’s nacht op het Utrechtse Domplein tegenkwam. Zij ging met hem mee naar huis, maar liet hem merken dat ze het niet fijn vond wat hij deed toen zij in bed lagen en ook had ze pijn tijdens de seks. Hij reageerde agressief en ging gewoon door. 

Na de seks ging zij direct naar huis en de volgende dag deed zij aangifte van verkrachting. De Hilversummer werd aangehouden en het verhaal ging als een lopend vuurtje door Utrecht. Een medestudent, tevens een voormalig vriendin van de verdachte, besloot met haar verhaal naar de politie te gaan. 

Een andere keer
De twee hadden een tijdje een seksuele relatie gehad. Echter, op een ochtend in januari 2022 liet het slachtoffer duidelijk aan hem weten geen zin te hebben, toen hij toenadering zocht. Ze gaf dat meerdere malen aan: “No Sam no. Een andere keer.” Toch ging hij door.

In beide gevallen stelt de Hilversummer niet te hebben geweten dat de vrouwen niet wilden. Volgens medestudenten was de Hilversummer seksverslaafd. De rechtbank gaat in het vonnis uitgebreid in op de stelling van de verdachte dat het in zijn vriendenkring normaal was om veel en vaak verschillende seksuele contacten te hebben en noemt daarbij meerdere argumenten die de verdachte als verdediging gebruikte van zijn gedrag.

Wetsgrenzen
De rechtbank schrijft: “Iedereen is vrij om binnen de wetsgrenzen zijn of haar seksleven in te richten zoals hij of zij dat wil. Echter de wil van de sekspartner begrenst die vrijheid. Wanneer duidelijk is dat zij of hij geen seks (meer) wil, moet je stoppen. Daarbij maakt het niet uit of je elkaar net bent tegengekomen of dat je al langer een relatie met iemand hebt, of iemand dronken is of nuchter, of iemand aanvankelijk wel seks wilde en het initiatief heeft genomen, of je al op het punt bent gekomen dat je met iemand meegegaan bent naar huis of zelfs al met elkaar in bed bent beland, of iemand al veel verschillende bedpartners heeft gehad of niet, of iemand onderdeel uitmaakt van een groep waarin veel wisselende seksuele contacten gebruikelijk zijn of niet. Altijd geldt dat het strafbaar is om iemand die dat niet of niet meer wil, te dwingen tot seks.”