Afbeelding
Foto: Pixabay

Noord-Holland goedkoopste provincie met stroom tanken bij openbare laadpaal

Vervoer & Verkeer

HILVERSUM - Automobilisten met een elektrische auto die willen tanken bij een openbare laadpaal, kunnen dat het beste doen in Noord-Holland. Deze provincie is met een gemiddelde van 33 cent met Kwh de goedkoopste van Nederland, al verschillen de tarieven wel sterk per gemeente.

Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Eco-Movement. De Gooise gemeenten zitten net iets boven dat provinciale gemiddelde. In Hilversum is dit 36 cent per Kwh, de overige Gooise gemeenten komen uit op 37 of 38 cent per Kwh. 

Amsterdam is met 27 cent per Kwh de goedkoopste gemeente. De kosten liggen hier - naar verhouding - laag omdat de gemeente afspraken heeft gemaakt met de aanbieders van de laadpalen. Zandvoort is met 48 cent per Kwh de duurste gemeente in Noord-Holland. 

Energie-expert Joris Kerkhof van Independer. “Het zijn opvallend grote verschillen tussen de openbare laadpalen. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste gemeente in Nederland kan oplopen tot 39 cent per Kwh, dat is meer dan een Kwh bij het goedkoopste punt kost. Als je alleen maar dure openbare laadpalen in de buurt hebt, dan kun je er voor kiezen om thuis te laden. Vooral in combinatie met zonnepanelen kan dat voordelig zijn.”

Ook het type parkeerplaats speelt een rol in de kosten, vervolgt Kerkhof. “Uit de cijfers blijkt dat je in parkeergarages je auto vaak goedkoper kunt opladen dan op straat. Maar houd er rekening mee dat parkeerkosten in garages vaak iets hoger zijn dan die je op straat betaalt. Om te weten of je daadwerkelijk goedkoop uit bent, is het verstandig om alle kosten tegen elkaar afwegen.”

Bron: Independer