Bloemenhulde Koningin Wilhelmina.
Bloemenhulde Koningin Wilhelmina. Foto: SAGV (Archief Gooi en Vechtstreek)

‘Hilversum in zwart-wit’ doorslaand succes: al meer dan 2.700 bezoekers voor lokale documentaire

Historie

HILVERSUM - ‘Hilversum in zwart-wit’ is een doorslaand succes. Sinds de première van de nieuwe film van de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk, tijdens de Nacht van Hilversum op 2 maart, heeft Filmtheater Hilversum al op ruim 2.700 bezoekers kunnen rekenen. 

De makers Pieter Hoogenraad en Joost Huijsing werden tijdens een uitverkochte voorstelling dinsdagmiddag verrast met bloemen en taart. “We zijn ontzettend blij en trots op het succes van ‘Hilversum in zwart-wit’ en feliciteren de makers met dit fantastische resultaat”, aldus Marloes den Hoed (Hoofd Programma) van Filmtheater Hilversum. “De geschiedenis van Hilversum leeft in het filmtheater.” 

Het valt op dat veel bezoekers de documentaire samen met een jonger familielid bezoeken en enthousiast over hun eigen herinneringen aan Hilversum vertellen, vervolgt Den Hoed. “De belangstelling voor de documentaire overtreft de eveneens grote belangstelling voor Hilversum Bezet en Bevrijd, 1940 – 1945, de vorige film van deze makers. Een mooier filmcadeau kunnen we ons niet wensen in dit jubileumjaar.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Pieter Hoogenraad, Joost Huijsing, Christian Taal en Marloes den Hoed (Hoofd Programma).

Aanleiding voor het maken van ‘Hilversum in zwart-wit’ is de viering van 600 Jaar Hilversum. De film geeft een beeld van Hilversum in de periode 1924-1974. Aan de hand van amateuropnames en fragmenten van Polygoonjournaals uit die periode toont de film hoe Hilversum vanaf zijn vijfhonderdjarig bestaan in 1924 groeit tot een stad van honderdduizend inwoners. 

Koningin Wilhelmina en prinses Juliana vereren Hilversum in het jubileumjaar met een bezoek en een rijtoer door de stad. Het zijn de oudste bewegende beelden van Hilversum. De film laat vervolgens de hoogtepunten zien van vijftig jaar groei zoals de ontwikkeling tot Radiostad, de opening van het raadhuis van Dudok en de verwelkoming van de honderdduizendste inwoner. Ook zijn er opnames van de Duitse bezetting en de vreugde bij de bevrijding. Ten slotte geeft de film een beeld van het dagelijks leven waarin is te zien hoe Hilversum in deze periode verandert.

‘Hilversum in zwart-wit’ is de komende tijd nog volop te zien in het filmtheater en online via Picl. Kijk voor de actuele speeltijden op filmtheaterhilversum.nl.


Filmmakers Pieter Hoogenraad en Joost Huijsing krijgen bloemen van Christian Taal (directeur Filmtheater) - Filmtheater Hilversum