Het Badhuis
Het Badhuis Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Dudok Architectuur Centrum belicht: het badhuis aan de Bosdrift

Historie

HILVERSUM - Wekelijks zet het Dudok Architectuur Centrum een bijzonder gebouw in de schijnwerpers en geeft een toelichting op de architectuur ervan. Dit kan een rijksmonument of een gemeentelijk monument zijn, maar ook een beeldbepalend gebouw dat het wellicht verdient om als monument aangewezen te worden. Hiermee vragen we aandacht voor de rijke en gevarieerde architectuur van Hilversum.

Het Badhuis aan de Bosdrift

In 1920 vroeg de gemeenteraad aan Dudok om plannen te maken voor de bouw van een volksbadhuis annex schoolbad en een dertigtal arbeiderswoningen op het gemeenteterrein tussen de Hilvertsweg en de Bosdrift. In de tijd waarin douches in arbeiderswoningen nog nauwelijks voorkwamen, waren badhuizen in volkswijken van groot belang.

Dudok ontwierp een streng symmetrisch badhuis dat geheel in donkere baksteen werd opgetrokken en werd voorzien van een als schoorsteen dienende toren. Ook de plattegrond was geheel symmetrisch. Het baden was strikt gescheiden: de mannen gingen via de linkeringang naar binnen en de vrouwen door de rechteringang.

De slanke toren vormde een markant oriëntatiepunt in de wijk. Hierover schreef Dudok: “De schoorsteen is, als bouwdeel, tusschen de beide ingangen geplaatst, zoodanig, dat hij tevens een sierend bouwdeel is.”

De exploitatie van het badhuis werd uitbesteed aan de Vereniging Volksbaden Hilversum, die bij de gemeente op de bouw van het volksbadhuis had aangedrongen. Nadat in 1951 een doucheruimte in sociale woningbouw verplicht was gesteld nam het aantal bezoekers snel af. Ook het aantal woningen met een zit- of ligbad nam toe.

In 1975 moest het badhuis daarom zijn deuren sluiten. Vervolgens werd het een gezondheidscentrum. Enkele jaren geleden is het gebouw, een rijksmonument, na langdurige leegstand voorbeeldig gerestaureerd en omgebouwd tot twee woningen.

Het Dudok Architectuur Centrum is het centrum voor architectuur, stedenbouw en ruimtelijk erfgoed in Hilversum en is gevestigd in het raadhuis.