Het raadhuis.
Het raadhuis. Foto: Dudok Architectuur Centrum

Hilversum sluit zich toch aan bij Schone Luchtakkoord; krappe meerderheid gemeenteraad nu wél voor

Politiek

Voorstanders binnen de Hilversumse politiek van het ondertekenen van het Schone Luchtakkoord hebben alsnog hun zin. Stemde enkele maanden terug een krappe meerderheid van de gemeenteraad nog tegen de ondertekening, afgelopen week stemde een krappe van diezelfde gemeenteraad voor het zetten van een krabbel onder dit akkoord. Met dank aan de SP.

Het Schone Lucht Akkoord is een akkoord tussen Rijk, provincies en een groot aantal gemeenten. Het doel ervan is om gezamenlijk de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. Deelnemende partijen nemen daarbij maatregelen om de luchtverontreiniging van binnenlandse bronnen zoveel als mogelijk te beperken. Alle provincies en zo’n honderd gemeenten maken inmiddels deel uit van dit akkoord. 

In het najaar van 2023 gaf het college van burgemeester en wethouders (B&W) aan dat ook Hilversum dit akkoord zou ondertekenen, na een verzoek vanuit de raadscommissie. Desondanks dienden coalitiepartijen VVD, CDA en Hart voor Hilversum tijdens de gemeenteraadsvergadering van 8 november een motie in om het akkoord toch niet te onde..