Afbeelding
Foto: HilversumsNieuws

Teleurstelling over uitspraak Raad van State; bewoners centrum Hilversum hangen rouwdoeken op

Buurt & Wijk

HILVERSUM - Bewoners van het Langgewenst in Hilversum zijn ‘in rouw’. Zij hebben maandag zwarte rouwdoeken aan hun woning opgehangen nu de Raad van State heeft bepaald dat de centrumplannen van de gemeente door mogen gaan.

Alle bezwaren tegen het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan zijn vorige week ongegrond verklaard. Als gevolg hiervan is het bestemmingsplan onherroepelijk. Dat betekent dat de gemeente verder kan gaan met het realiseren van de plannen van het Stationsgebied en de centrumring wordt verlegd via de Koninginneweg en het Langgewenst. 

“Bewoners zijn zeer teleurgesteld in de uitspraak”, aldus de voorzitter van de vereniging van eigenaren, Marion Donk. “Daar willen zij wat mee. Iemand heeft daarom bedacht om echt te laten merken dat we teleurgesteld zijn.”

Grootste punt van zorg bij de bewoners is de geluidsoverlast die door het verleggen van de centrumring (verder) zal toenemen, vervolgt Donk. “Er zijn hier al 61 evenementen en 90 parkeerplaatsen. Het geluid is nu al bijna niet te dragen. En straks komen daar zo’n achtduizend voertuigen per etmaal bij. Veel bewoners hebben hun slaapkamer aan de voorkant. We hebben echt geprobeerd dat aan de Raad van State duidelijk te maken.”

Overleg
Wethouder Arno Scheepers (projectwethouder Stationsgebied) was vorige week wél blij met de uitspraak, maar gaf ook aan te begrijpen dat dit voor de bewoners van het Langgewenst ‘een enorme domper’ is. “We hebben altijd gezegd hen te betrekken bij de uitwerking van onze plannen en dat gaan we dus ook doen. Samen gaan we kijken wat er nodig is om ervoor te zorgen dat ze zo min mogelijk last krijgen van de verlegging van de centrumring. We gaan heel snel met ze in overleg.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Donk bevestigt nu dat er inmiddels contact is geweest met het grote, gele raadhuis. Samen met die andere betrokken bewoner, Reginald Koster, heeft zij komende woensdag een gesprek met Scheepers en Mark Koolhaas, de projectleider van het Stationsgebied. Donk is benieuwd naar wat de wethouder en projectleider te zeggen hebben, maar zelf zal zij zeker namens de bewoners haar zegje doen. “Mensen vinden het echt heel erg wat hier gebeurt.”