Afbeelding
Foto: Vonk

Toch nieuw tijdelijk onderkomen voor Vonk in de wijk: broedplaats verhuist naar Larenseweg 30

Buurt & Wijk

HILVERSUM - Het leek vorige maand einde verhaal voor Vonk in de wijk, nadat de broedplaats weg moest van het terrein aan de Larenseweg 139 in Hilversum. Nu is er echter alsnog een nieuw tijdelijk onderkomen gevonden: schuin aan de overkant, aan de Larenseweg 30. 

Vonk in de wijk zat sinds 2020 in de oude Philipswinkel in Hilversum-Oost. Deze stond al jaren leeg en is in opdracht van Dudok Wonen door Stichting Lola (Leegstand Oplossers Amsterdam) ontwikkeld tot een tijdelijke duurzame broedplaats. Op 1 maart 2024 - een paar weken na het laatste feestje -  zijn de sleutels van het pand ingeleverd. Het gebouw was op en de grond moet gesaneerd worden. 

De bewoners en ondernemers van Vonk zijn ondertussen verder gegaan op verschillende plekken. Kwartiermakers Marileen Fabels, Tobias Gorter en Nienke Ross gaven daarbij ook aan hun eigen weg te gaan. Zo zei kwartiermaker Fabels vorige maand tegen HilversumsNieuws dat zij ergens in april met haar tiny tentje en rugzak om een tijd gaat wandelen. “Na het vier jaar over het verkleinen van de footprint te hebben gehad, ga ik die nu nog kleiner maken”, gaf zij aan. 

Nu hebben het LOLA en Dudok Wonen alsnog een nieuw onderkomen gevonden voor de nieuwe kwartiermakers. Dit zijn Elise van Nunen als coördinator, Ruth Juursema voor de programmering en verhuur, Ralph Lindsen die de culturele en muzikale programmering verzorgt en Arnoud van den Heuvel als communicatieverantwoordelijke. 

Het nieuwe onderkomen is het voormalige kantoor van Versa Welzijn aan de Larenseweg 30. Dudok Wonen wil dit gebouw over enige tijd verbouwen naar een duurzaam appartementengebouw met 65 woningen voor werkende jongeren en op de begane grond werkruimtes. Maar tot die tijd, minimaal een jaar, mogen de nieuwe kwartiermakers, zoals zij zelf aangeven, hier gaan ‘Vonken’. Duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid blijven centraal staan. In de tijdelijke broedplaats komt er extra ruimte voor kunst, cultuur en muziek.

Ondertussen hebben de eerste nieuwe gebruikers hun intrek genomen in het pand. Het nieuwe Vonk biedt met 6000 vierkante meter voldoende ruimte voor tijdelijke kantoren, oefenruimtes, vergaderplekken, ateliers en studio’s. “Het is een laagdrempelige en betaalbare mogelijkheid voor starters om hun ondernemerschap te testen. Ook buurtbewoners zijn van harte welkom voor een kop koffie, om van kunst en cultuur te genieten of om een eigen initiatief te ontplooien.”