Impressie van het nieuwe complex.
Impressie van het nieuwe complex. Afbeelding: Woonzorg Nederland

'We proberen overlast tot minimum te beperken'

Vervolg van de voorpagina

De ingebruikname van het nieuwe zorgcomplex aan de Bosdrift is in het voorjaar 2026. HilverZorg huurt het complex voor de komende 25 jaar. De Hilversumse zorgorganisatie is geen onbekende voor deze plek en was tot 2017 ook de partij die hier cliënten met een zware zorgvraag huisvestte. Door veroudering van het pand kon HilverZorg hier niet meer de juiste zorg leveren en verliet deze locatie. Vanaf dat moment tot aan de sloop werden hier tijdelijk cliënten van de zorgorganisatie gehuisvest en dertig jongeren en studenten via anti-kraakbeheer Connect Generations.
Opvallend detail: de bouw van het nieuwe complex wordt uitgevoerd door Heilijgers uit Amersfoort. Dit bouwbedrijf heeft ook het oude - nu gesloopte - gebouw in de jaren 70 gebouwd. Belangrijkste uitdaging nu is dat de bouw op een klein, rondom nagenoeg omsloten, bouwterrein is. "Hierdoor is het bouwterrein moeilijk bereikbaar. Ook het bouwen in een bewoonde omgeving is een uitdaging. Dit betekent per definitie enige overlast, maar dat proberen we tot een minimum te beperken.”
Overigens is lang niet iedereen in de buurt blij met het nieuwe gebouw. Een groep omwonenden was not amused over de komst van het volgens hen veel te massale bouwwerk. Daarbij kregen zij steun van enkele politieke partijen en ook toenmalig wethouder Floris Voorink kon zich de onvrede voorstellen, maar zei ook dat de plannen van Woonzorg Nederland passen binnen het geldende bestemmingsplan.
Ook van de rechtbank kregen de bewoners geen gelijk. Woonzorg Nederland geeft aan te proberen een goede relatie met omwonenden te onderhouden. "Helaas is een aantal omwonenden (gelukkig lang niet iedereen) het niet eens met de plannen die nodig zijn om tegemoet te komen aan de woonbehoefte van zorgbehoevenden”, aldus de woordvoerder. Voor de communicatie met omwonenden rondom de sloop en nieuwbouw heeft Woonzorg Nederland een communicatiemedewerker ingezet die fungeert als spil tussen de bouwer en de bewoners.