De lente is een cruciale periode in de natuur. Bewaar rust!
De lente is een cruciale periode in de natuur. Bewaar rust!

Opgelet, broedseizoen!

Yesssss, één van de leukste periodes voor natuurliefhebbers, en dus ook pour moi, is weer aangebroken: het broedseizoen! Het broedseizoen duurt van 15 maart tot 15 juli. Ál die verjonging, ik krijg er altijd extra energie van. 

En ik vraag me af: wat ga ik dit jaar zien? Ga ik eindelijk real life die jonge das spotten? Op de camera in het veld zie ik ze geregeld, maar in het echt is natuurlijk tóch wel het meest toffe. Of ga ik dit jaar dat eekhoornjong zien?

Als boswachter ben ik natuurlijk veel in de natuur, dus zou je denken dat je het meeste wel gezien hebt. Maar in de praktijk moet je maar nét op het juiste moment op de juiste plek zijn. Natuurlijk heb ik al veel wél gezien. Bijvoorbeeld het aandoenlijke spelen van twee vossenwelpen. En oog in oog staan met een piepjong reekalfje, dat als versteend op het fietspad stond toen ik net kwam aanrijden.

Helaas is er ook een minder leuke kant aan deze fijne periode. Er zijn nogal wat mensen die zich niet aan de toegangsvoorwaarden houden. Dat geeft veel verstoring. Elke keer dat een jong dier moet vluchten, kost dat hem superveel energie en stress. Dat kan hem uiteindelijk fataal worden. 

Juist nu is het volgende dus zo ontzettend belangrijk: houd je hond aan de lijn, écht écht écht op de paden blijven en zéker niet na zonsondergang de natuur in gaan. Zullen we dat gewoon met z’n allen afspreken? We gunnen dat jonge grut toch allemaal een onbezorgde tijd?

Daan Eijben,
boswachter

Afbeelding