Het nieuwe zwembad moet multifunctioneel zijn.
Het nieuwe zwembad moet multifunctioneel zijn. Foto: Variopool.nl

'Nieuwe bad als 'zwemtheater' dat past bij Hilversum als mediastad'

Sport

HILVERSUM - Het nieuwe zwembad op het Arenapark moet niet alleen uniek, multifunctioneel en duurzaam zijn. De verschillende zwemverenigingen die vanuit zwembad de Lieberg daar naartoe verhuizen, pleiten ook nog voor een 'zwemtheaterconcept', dat geheel past bij Hilversum als de mediastad.

Dat staat in het concept van Zwem- en Waterpolovereniging HZC de Robben, Zwemvereniging Torpedo en de Onderwatersportvereniging OSVH. Zij kunnen niet wachten om te verhuizen naar het nieuw te bouwen zwemcomplex op het Arenapark. 

Vorige week maakte het college van burgemeester en wethouders (B en W) de wens voor een nieuw zwembad op het Arenapark bekend. Dat besluit is door de verengingen met gejuich ontvangen. De Lieberg (bouwjaar 1976) is namelijk verouderd en duur qua onderhoud en energiekosten. Bovendien denken zij met het nieuwe onderkomen weer te kunnen groeien. Nu kan dat niet of nauwelijks. 

De gemeenteraad heeft op 4 maart het laatste woord over de realisatie van een zwembad op het Arenapark. Daarvoor al - volgende week woensdag - komt het voorstel aan bod in de commissie. Vertegenwoordigers van de verschillende zwemverenigingen zijn dan zeker aanwezig en spreken (mogelijk) de politiek dan ook toe. 

Zij hebben, zeggen zij zelf, 'een voor Nederland uniek zwembadconcept bedacht. De grote vraag is in hoeverre de politiek daarin meegaat. Het mag natuurlijk ook weer niet te veel kosten. Uniek, duurzaam en multifunctioneel moet het nieuwe onderkomen in ieder geval zijn. En het hoeft zeker geen hoogstaand, architectonisch pand te worden. Dat leidt in de toekomst alleen maar tot hoge onderhoud- en exploitatiekosten, is de gedachte.

30 bij 25 meter
Uitgangspunt is een zwembad met één duurzaam multifunctioneel wedstrijd- en doelgroepenbad (met geïntegreerd instructiebad) van 30 bij 25 meter en minimaal twee meter diep. Daarbij heeft een deel een diepte van 3,7 meter. Dat laatste is vooral van belang voor OnderwaterSport Vereniging Hilversum. Voorzitter Arne Bosch geeft aan dat zijn verenging nu vaak moet uitwijken naar Duitsland voor toernooien.

Vooral het oppervlak van het diepe gedeelte in de Lieberg is gering. Nu is dat acht bij acht meter. Bosch hoopt straks op een uitbreiding naar 25 bij 10 meter. Dan is er meer ruimte voor onderwaterrugby en -hockey.

Maar wat de verengingen vooral voor ogen hebben is een soort van tv-studio/eventhal met de nieuwste duurzame luchtverversing en klimaatsystemen. Aan één van de lange zijdes moet een grote publiekstribune komen met een capaciteit van 300 tot 400 bezoekers. 

Laser-video-warp-projectie-wall
Aan de andere kant komt dan - is de wens - een grote videomuur van dertig meter breed en zes meter hoog te hangen. Deze 'energiezuinige' laser-video-warp-projectie-wall dient dan niet alleen als scorebord, maar ook voor het vertonen van onderwatersportbeelden, muziekclips bij de verschillende aquafitness-activiteiten en zelfs bedrijfsevenementen en TV-opnames.

Zodoende kan het multifunctionele zwembad ingezet worden voor allerlei doelen, is de gedachte. En dat komt dan weer ten goede aan de jaarlijkse zwembadexploitatie.

Uit de krant