Voorzitter Annette van Trigt van het Sport Investeringsfonds en wethouder Voorink in 2018.
Voorzitter Annette van Trigt van het Sport Investeringsfonds en wethouder Voorink in 2018. Archieffoto: Bastiaan Miché

‘Weer een keertje goed nieuws’: Goedkope financieringsvorm voor sportverenigingen

Sport

HILVERSUM - Voor Hilversumse sportverenigingen wordt het goedkoper om geld te lenen om zodoende investeringen te doen in hun sportaccommodaties. Dat is te danken aan een garantstelling door de gemeente.

Hilversum gaat namelijk garant staan voor een lening van 1,1 miljoen euro die het Sport Investeringsfonds Hilversum afsluit bij de BNG bank (Bank Nederlandse Gemeente). Het Sport Investeringsfonds leent dit geld uit aan de Hilversumse sportclubs. 

Het wordt hierdoor voor sportverenigingen goedkoper om geld te lenen. Zo kunnen zij investeren in LED-verlichting, nieuwe kunstgrasvelden en verbouwing of renovatie van clubgebouwen. “We zijn blij dat we als gemeente op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan een goedkope financieringsvorm voor de sportverenigingen in Hilversum”, aldus sportwethouder Floris Voorink. “Na een lastige periode voor sportclubs is dit weer een keertje goed nieuws. Dit gaat verenigingen helpen. We zijn trots op het kunnen steunen van verenigingen die volop zelf investeren in hun sportieve en duurzame toekomst.”

Sportverenigingen hebben over het algemeen te weinig financiële middelen om investeringen in sportaccommodaties te kunnen doen. Om toch te kunnen investeren moeten er leningen aangetrokken worden bij banken voor financiering van deze investeringen. Deze financiering kost geld in de vorm van rente en moet ook weer worden afgelost.

In 2018 is daarom de Stichting Sportinvesteringsfonds Hilversum opgericht. Het is sportverenigingen mogelijk gemaakt om tegen een lager rentetarief dan de reguliere markt te lenen. Met de lening van 1,1 miljoen euro gaat de gemeente garant staan voor een nieuwe tranche. De stichting Sportinvesteringsfonds Hilversum (SIF) komt zelf aan zijn middelen door bijdragen van de aangesloten sportverenigingen, de gemeente Hilversum en door zelf leningen aan te trekken waarvoor de gemeente Hilversum borg zal staan.

Uit de krant