Hedwiges Maduro samen met de begeleiders en spelers van het G-team van Wasmeer.
Hedwiges Maduro samen met de begeleiders en spelers van het G-team van Wasmeer. Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché
Foto’s

Oud-international Hedwiges Maduro traint G-voetballers Wasmeer

Sport

HILVERSUM - Op meerdere voetbalvelden van Wasmeer werden woensdagavond trainingen gegeven, maar één training trok veruit het meeste bekijks: die van de G-voetballers. Niemand minder dan oud-international Hedwiges Maduro stond namelijk voor de groep.

De oud-voetballer van onder meer Ajax, Valencia, PAOK Saloniki en het Nederlands elftal (achttien interlands) maakt tegenwoordig deel uit van de technische staf van Almere City. In die rol staat hij woensdagavond ook op het Hilversumse kunstgras. In het verleden was het namelijk zo dat er in Barneveld een toernooi was voor G-voetballers (mensen met een verstandelijke beperking) in Barneveld. Willem van Hanegem en Louis van Gaal waren dan de trainers.

Maar door corona is het concept aangepast, legt coördinator Eric Ansems van Wasmeer uit. De betaaldvoetbalclubs komen nu naar de verenigingen met een G-team toe. Omdat Hilversum en Almere vrij dicht bij elkaar liggen was de match tussen beide clubs snel gemaakt. Onduidelijk was lange tijd wie van de trainers van Almere City naar Hilversum zou komen, hoofdtrainer Alex Pastoor was ook een mogelijkheid, maar uiteindelijk staat Maduro op het veld. 

De oud-voetballer, tegenwoordig ook vaak analist bij ESPN, heeft er woensdagavond duidelijk zin in. Het wordt gewoon een leuke training, geeft hij vooraf aan. Beetje passen, schieten op het goal, dribbelen en tot slot een partijtje. Moeilijke oefening staan dit keer niet op het programma, lacht hij. “Het gaat om het plezier. Voetbal is een spel. Dat vergeten mensen weleens. Het is van iedereen, dat je als klein jongetje gewoon tegen een bal kan aantrappen. En deze mensen (de G-voetballers, red.) verdienen ook positieve aandacht.”

(Tekst gaat verder onder de foto.)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Het G-voetbalteam bestaat uit pakweg tien spelers woensdagavond. Zij komen vanuit allerlei plaatsen in de regio, maar vooral uit Hilversum en Baarn. Het plezier is zichtbaar bij de spelers. Het fanatisme trouwens ook. Sommige spelers uiten soms stevige taal richting elkaar. Keeper Dennis is daar één van. Behoorlijk boos is hij wanneer een speler dusdanig hard schiet dat bijna zijn bril sneuvelt. Dennis voetbalt al heel lang, zegt hij, weet trouwens ook heel goed wanneer iedereen jarig is. Ajax is zijn favoriete club, Hans zijn favoriete speler. Wie is Hans? Die staat ook op het veld, wijst hij. Wie zijn favoriete speler is van Ajax kan hij niet zeggen. Ondertussen maakt hij enkele knappe reddingen.

(Tekst gaat verder onder de foto.)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

De jongste speler op het veld is de 15-jarige Ties. Zijn vader, Volkert Geertsen, kijkt toe en vertelt dat zijn zoon de nacht ervoor erg zenuwachtig was. Pas om 5.00 uur ‘s ochtends viel de jongen namelijk pas in slaap. “Hij wist dat hij training zou krijgen van profs”, vertelt Geertsen. “Hij weet ook alles van voetbal, zelfs van de vierde divisie in Engeland en ook de Thaise divisie.”

Ziedend schot
Dat laatste is niet helemaal toevallig. Geertsen en zijn gezin woonden tot twee maanden terug namelijk in Thailand en zijn toen naar Hilversum verhuisd. “Daar in Thailand moest hij veel in zijn eentje voetballen. Daar leerde hij schieten. Hij heeft ook een ziedend schot. Maar in Thailand worden mensen met een beperking weggestopt. Hier heeft hij veel soortgenoten en kan hij lekker meevoetballen. Hij is hier nu voor de tweede keer dus hij valt wel met zijn neus in de boter. Dit is ook echt superleuk. Supergoed geregeld ook. Stiekem ben ik ook wel een beetje jaloers. Mijn andere zoon trouwens ook. Dankzij Ties zijn wij ‘anti-anti’, wij juichen voor iedereen.”


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Uit de krant