De talentvolle 17-jarige dammer Daniël Boxum was ook van de partij.
De talentvolle 17-jarige dammer Daniël Boxum was ook van de partij. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Buiige maar desondanks geslaagde Hilversum Denkt

Sport

HILVERSUM - Droog bleef het zeker niet zaterdag tijdens de twintigste editie van Hilversum Denkt op en bij de Kerkbrink. De grote tent was echter een prima plek om bij een bui naar binnen te vluchten om het demonstratieprogramma voort te zetten.

Hilversum Denkt is een initiatief van de gezamenlijke denksportverenigingen van Hilversum en de gemeente. Het doel is de Hilversumse bevolking betrekken bij de plaatselijke denksportclubs. Getoond en gedemonstreerd werden zaterdag de denksporten Mahjong, Othello, Speedcubing, Go, Schaken, Dammen, het GIPF project en Paco Sako.

De talentvolle 17-jarige dammer Daniël Boxum was aanwezig om simultaan te spelen met de bezoekers. Opvallend: de mensen die hierbij aanschoven om een potje mee te doen kwamen voor de helft uit andere landen, onder meer uit Syrië, China en de Verenigde Staten. Boxum verloor geen enkele partij. 

(Tekst gaat verder onder de foto)

Ook Mr. Chess en Hilversummer Hans Böhm speelde simultaan, maar dan als schaker. Hij verloor geen partij, en moest slechts drie remises toestaan. Hij speelde tegen twintig borden tegelijk, wat zijn prestatie nog indrukwekkender maakt.

Paco Sako was een hoogtepunt, ook omdat in deze tijd van conflicten en oorlogsdreiging een vredesspel zeer tot de verbeelding spreekt. Want dat is Paco Sako, een vredesspel. De ontwerper van het spel, kunstenaar Felix Albers, was met Peter de Bruijne aanwezig om het spel uit te leggen. “Paco Sako is een wonderlijke nieuwe vorm van schaken”, legt organisatiewoordvoerder Kees Schouten uit. “Bij Paco Sako speel je voor vrede, je voert geen oorlog. Zwarte en witte stukken omarmen elkaar en dansen. Totdat jouw stuk danst met de koning om de vrede te vieren.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Nieuw dit jaar was de presentatie van het Gipf-project, een reeks abstracte spellen van de Belgische spelontwerper Kris Burm. Zijn meest bekende spellen zijn onderdeel van Project Gipf, een samenhangend geheel van zeven spellen, waarvoor Kris diverse prijzen en nominaties ontving. Gipf is het eerste en centrale spel uit de reeks. Hierna volgden Tzaar, Yinsh, Zertz, Dvonn, Pünct en Lyngk. 

Ook Speedcubing was vertegenwoordigd. Dit jaar in de persoon van plaatsgenoot Ron van Bruchem, voormalig wereldrecordhouder speedcubing. Het spel draait om het zo snel mogelijk oplossen van de bekende Rubik’s kubus waarvan Ron veel varianten demonstreerde. Go ontbrak ook niet. De speluitleg van Go-topspeelster Tamara Havik was in trek. Zij bracht bezoekers en vooral kinderen de eerste beginselen bij van dit spel uit het Verre Oosten.

(Tekst gaat verder onder de foto)


De geoefende spoelers namen deel aan het Hilversum Denkt Go toernooi, ditmaal in de nieuwe locatie van Bibliotheek Hilversum in de Gooische Brink. En dat beviel goed, aldus Schouten. Winnaar werd Rob van Zeijst. Voor het eerst was er dit jaar een Go-toernooi voor kinderen tot 14 jaar, mede georganiseerd door de Nederlandse Go Bond. 

Uit de krant