Afbeelding
Foto: Luuk Kramer

Alexiatunnel wordt verkeersveiliger: werkzaamheden in oktober van start

Vervoer & verkeer

HILVERSUM - De verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers rondom de Alexiatunnel wordt verbeterd. Zo komen er andere oversteekplaatsen en (flexibele) afzetpaaltjes zodat het autoverkeer niet meer komt op plekken die alleen voor de fietsers en voetgangers zijn.

Dat meldt de gemeente Hilversum. In oktober starten de werkzaamheden. De verbeteringen komen voort uit het onderzoek door een extern bureau in opdracht van de gemeente, na vragen van omwonenden en gebruikers over de verkeersveiligheid op de punten waar de fietstunnel en autotunnel aansluiten op de Oosterengweg.

De Alexiatunnel, een tweelaagse onderdoorgang onder de spoorlijn Hilversum-Amersfoort in de Oosterengweg, maakt deel uit van het project ‘HOV in ’t Gooi’. In augustus 2022 werd de tunnel in gebruik genomen, gevolgd door de voltooiing van de openbare ruimte van de Oosterengweg tussen kruispunten met de Kamerlingh Onnesweg-Liebergerweg-Jan van der Heijdenstraat en de Van Riebeeckweg (knoop-oost), begin 2023.

Na de opening van de tunnel kwamen er al snel vragen van omwonenden en gebruikers naar voren over de verkeersveiligheid op de punten waar de fietstunnel en autotunnel aansluiten op de Oosterengweg. In reactie hierop heeft een extern bureau in opdracht van de gemeente een verkeersveiligheidsonderzoek uitgevoerd en aanbevelingen gedaan om de situatie te verbeteren. De op basis daarvan door verkeerskundigen van de gemeente, politie en nood- en hulpdiensten geadviseerde maatregelen worden nu uitgevoerd.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Oversteek Alexiatunnel © Foto Miché / Bastiaan Miché

Zo gaat de fiets- en voetgangersoversteekplaats (foto hierboven) aan de noordzijde van de Alexiatunnel weg. Fietsers en voetgangers kunnen binnenkort op drie plaatsen iets verderop – op de Jan van der Heijdenstraat, Kamerling Onnesweg en Liebergerweg – in twee richtingen oversteken. 

Ook komen er flexibele afzetpaaltjes (rood en wit) en markeringen aan beide zijden van de fietstunnel, waardoor auto’s niet meer de fietstunnel in kunnen rijden. De afzetpaaltjes zijn flexibel, zodat nood- en hulpdiensten (ambulance, brandweer en politie) bij hoge nood eventueel wel gebruik kunnen maken van de tunnel.

Daarnaast komen er afzetpaaltjes bij de uitgang van de fietstunnel aan de zuidzijde om autoverkeer over het pleintje voor de Riebeeckgalerij te voorkomen. Ook komen er afzetpaaltjes bij de uitgang van de autotunnel aan de zuidzijde om afslaand en overstekend autoverkeer te voorkomen.

(Tekst gaat verder onder de foto)


De overhandiging van het manifest. © Foto Miché / Bastiaan Miché

Ook de fractie van Hart voor Hilversum heeft in de afgelopen periode input verzameld, wat heeft geresulteerd in het ‘Manifest Tunnelvisie op de Alexiatunnel’. Dit manifest werd op 20 juni dit jaar overhandigd aan wethouder Bart Heller (Bereikbaarheid en Parkeren): “Het manifest geeft een goed beeld hoe omwonenden het eerste jaar dat de Alexiatunnel in gebruik is ervaren hebben”, aldus de wethouder. “De verkeersveiligheid van omwonenden en gebruikers van de tunnel heeft voor ons prioriteit. Ik ben blij dat we daarom al in oktober kunnen starten met de uitvoering van de maatregelen.”

Met bovengenoemde maatregelen worden meteen een aantal belangrijke voorstellen uit het manifest opgepakt, aldus de gemeente, naast een aantal andere concrete maatregelen al eerder zijn uitgevoerd. Deze maand vindt een terugkoppeling plaats met vertegenwoordigers van bewoners rondom de Alexiatunnel en worden de maatregelen uit het manifest verder besproken. 

Uit de krant