Afbeelding
Foto: Pexels

Proef voor starters met cruciaal beroep definitief: veertig sociale woningen in Hilversum en Gooise Meren

Wonen

HILVERSUM - Het experiment om starters met een cruciaal beroep voorrang te geven op een sociale huurwoning in Hilversum en Gooise Meren gaat definitief door. In Hilversum zijn dertig woningen beschikbaar, op een totaal van ruim 800 woningen per jaar.

De proef start per 1 januari. Het experiment heeft een looptijd van één jaar. De woningcorporaties bieden in Hilversum dertig sociale huurwoningen aan met voorrang voor starters op de woningmarkt met een uitvoerend beroep in de zorg, onderwijs en politie werkzaam in de gemeente Hilversum. Voor Gooise Meren bieden corporaties tien woningen aan met voorrang voor woningzoekenden werkzaam in het onderwijs.

Dit experiment speelt volgens de gemeente Hilversum in op een grote behoefte bij zowel woningzoekenden als werkgevers. Het moet werkgevers beter in staat stellen om uitvoerend personeel in de zorg, onderwijs en bij de politie te binden en te behouden.

Wethouder Karin Walters (Wonen) stelt daarbij dat onderwijzers, zorgmedewerkers en politieagenten van groot belang zijn voor de regio, maar moeite hebben met het vinden van passende betaalbare woonruimte in de overspannen woningmarkt. Dat maakt het voor werkgevers lastig om nieuw personeel te vinden en zittend personeel te behouden. “Om juist die medewerkers in de voor de samenleving cruciale beroepen meer kansen te geven wordt nu een experiment gestart om een beperkt aantal sociale huurwoningen met voorrang beschikbaar te stellen. We beseffen ons dat er ook veel andere mensen op een betaalbare woning wachten, maar gelukkig zien we dat andere wachtenden veel begrip hebben voor het met voorrang beschikbaar stellen van een beperkt aantal woningen voor deze doelgroep.”

Hoe werkt het?
De woningcorporaties bieden, verspreid over het jaar, in Hilversum dertig sociale huurwoningen aan met voorrang voor starters op de woningmarkt met een uitvoerend beroep in de zorg, onderwijs en politie. Vanaf 1 januari kunnen woningzoekenden zich registreren op de website van het Regionaal Urgentiebureau Gooi en Vechtstreek (RUB). De woningcorporaties zorgen samen met het RUB voor een zorgvuldige screening van de woningzoekenden.

Na een volledige registratie kan de woningzoekende reageren op woningen in WoningNet die met voorrang voor cruciale beroepen worden aangeboden. Tussen de woningzoekenden met een cruciaal beroep wordt geloot. Schrijft er op de aangeboden woning niemand in die voldoet aan de criteria van de voorrangsregeling cruciale beroepen, dan wordt de woning via loting toegewezen aan de reguliere woningzoekenden die hebben gereageerd.

Voorwaarden
Voor mensen met cruciale beroepen die van het experiment gebruik willen maken gelden wel voorwaarden. Zo moeten ze een arbeidscontract hebben voor minimaal negentien uur in de gemeente waar de aangeboden woning staat. Daarbij geldt dat ze werkzaam zijn in een uitvoerende functie en de werkgever ondersteunt de aanvraag met een werkgeversverklaring. Mensen die al in de regio wonen, moeten ofwel een tijdelijk huurcontract hebben dat binnen een jaar afloopt ofwel geen zelfstandige woonruimte hebben. Bijvoorbeeld doordat ze nog bij hun ouders wonen.

Voor mensen van buiten de regio geldt dat hun huidige woonstek hemelsbreed minimaal vijftien kilometer van hun werkplek moet liggen. Alle informatie over dit experiment, inclusief het registratieformulier voor woningzoekenden met een cruciaal beroep, komt op de website van het Regionaal Urgentiebureau te staan.

Evaluatie
Het experiment heeft een looptijd van één jaar. Gedurende het jaar wordt het experiment geëvalueerd en op basis van de uitkomsten volgt besluitvorming om de voorrangsregeling cruciale beroepen stoppen, te beperken of uit te breiden. In november 2024 volgt een voorstel over het al dan niet continueren van deze voorrangsregeling voor cruciale beroepen.

Uit de krant