Debbie Prijs, landelijk campagneleider Stoptober moedigt rokers aan per 1 oktober te stoppen
Debbie Prijs, landelijk campagneleider Stoptober moedigt rokers aan per 1 oktober te stoppen Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Stoptober succesvol: ‘70 procent van de deelnemers is na 28 dagen nog steeds gestopt’

Zorg & gezondheid

HILVERSUM - Stoptober geeft rokers een datum om te stoppen met roken. Uit onderzoek blijkt dat dit werkt. 70 procent raakt 28 dagen geen sigaret aan. “We weten dat 80 procent van de rokers wil stoppen. Stoptober biedt ze een datum om het ook echt te doen. En dat werkt!’, zegt Debbie Prijs. “De kans dat het lukt om ook na oktober van de sigaret af te blijven is vijf keer groter als je met deze actie meedoet dan wanneer je het alleen probeert”, weet de landelijk campagneleider van Stoptober.

Stoptober bestaat tien jaar en is inmiddels een begrip voor iedereen die wil stoppen met roken volgens Debbie Prijs. “1 oktober is na negen jaar Stoptober een groter stopmoment dan 1 januari. Aan het begin van het jaar hebben mensen een heleboel voornemens. Dat werkt niet als je wilt stoppen met roken. Mensen moeten zich hier echt op focussen. Voor hen is Stoptober bedoeld.”

Gewoonte
Behalve een datum hebben de deelnemers ook een doel: 28 dagen niet roken. En, goed nieuws: de meeste mensen houden dat ook vol, blijkt uit onderzoek van het AMC. Debbie: “70 procent van de deelnemers is na 28 dagen nog steeds gestopt, 50 procent na drie maanden en 25 procent na een jaar. Ter vergelijking: wie zelf stopt zonder hulp heeft een slagingskans van tussen de 3 en 5 procent. Vier weken is lang genoeg om gewoontes - de ochtendsigaret bij het eerste kopje koffie in de zon - te doorbreken. Dat verklaart onder meer dit grote verschil.” 

Vue Bioscoop
Nog meer kans om voorgoed van de nicotine af te komen, hebben rokers die heel gemotiveerd aan de actie beginnen. Reden voor de GGD Gooi en Vechtstreek en Stoptober om op maandag 25 september een live avondtraining te organiseren in de Vue Bioscoop in Hilversum, vervolgt Prijs. “Behalve dat we heel veel tips geven en mensen de kans krijgen om met elkaar in gesprek te gaan, hebben we ook een mindsetcoach ingehuurd. Het is gewoon bewezen dat de slagingskans nog groter is als je heel positief aan deze uitdaging begint. Op shop.stoptober.nl/trainingen kun je kaartjes bestellen. Dinsdag 26 september is de training online.” 

Cravings
Terug naar Stoptober zelf. Deelname aan deze actie is gratis. Naar keuze krijgen deelnemers elke dag steun en advies via de Stoptober app of de ‘Stoptober community’ op social media, licht de landelijk campagneleider die zelf in Gooi en Vechtstreek woont, toe. “Als je meedoet met Stoptober ben je niet alleen. Wij zien dat deelnemers elkaar steunen. Wie stopt met roken moet rekening houden met ‘cravings’, drie minuten dat je onrustig bent en hunkert naar een sigaret. Juist op deze momenten helpt het als je dit kunt delen op de socials met mensen die hier begrip voor hebben. Daarnaast geven ervaren stoppen-met-roken-coaches heel veel tips en tricks waar deelnemers ook hun voordeel mee kunnen doen. “

Nicotinepleisters
Sofie gaat dit jaar weer meedoen met Stoptober. De eerste keer in 2019 heeft ze het niet-roken meer dan 28 dagen volgehouden, maar is later in haar eigen woorden ‘toch weer de fout ingegaan’. “Ik ga er nu 100 procent voor. De nicotinepleisters zijn al in huis. Behalve dat 9 euro veel geld is voor een pakje sigaretten, stop ik deze keer vooral voor mijn zoon. Hij is 5 jaar en krijgt het echt mee dat ik rook. ‘Mama, wil je een sigaretje?’ vraagt hij soms. Dan breekt mijn hart.”

Definitief
De inwoonster uit Nederhorst den Berg kiest voor Stoptober omdat het haar goed doet het samen met anderen te doen. “Vorige keer hebben alle positieve reacties van andere stoppers mij enorm geholpen. Ik ben op mijn 16de begonnen met roken, het zou mooi zijn als ik er na twintig jaar definitief een punt achter kan zetten.”

Uit de krant