In De Zonnehoeve fietsen demente ouderen virtueel door de straten van Hilversum
In De Zonnehoeve fietsen demente ouderen virtueel door de straten van Hilversum Foto: Bastiaan Miché

Einde verhaal voor buurtsportcoaches Hilverzorg

Zorg

HILVERSUM - Hilverzorg stopt met de vier buurtsportcoaches (2 fte) voor zestigplus. Dat bevestigt zij desgevraagd. De zorginstantie heeft voor 2020 geen subsidieaanvraag ingediend. Jarenlang heeft zij met steun van de gemeente dit project gedraaid, maar is er in die tijd te veel op toegelegd.

Dat Hilverzorg per 1 januari 2020 stopt met de buurtsportcoach vindt zij jammer, maar is vooral een financiële overweging. De zorginstantie geeft aan dat de inzet van de sportverbinders een succes is, maar dat het de organisatie ook veel geld kost.

"De gemeente subsidieert, maar het grootste deel wordt betaald door Hilverzorg. Daar staat geen financiering tegenover en dus heeft Hilverzorg er al jaren geld op toegelegd. Hilverzorg ontvangt financiering voor de zorg van haar cliënten. We moeten zorgvuldig omgaan met zorggeld. Dat houdt in dat we keuzes hebben moeten maken", luidt de verklaring. De bewegingsactiviteiten van de eigen cliënten met de eigen welzijnsmedewerkers gaan gewoon door.

De gemeente Hilversum betreurt de beslissing, die onlangs is medegedeeld door de zorginstantie. Inmiddels is Hilversum op zoek naar andere partners die de draad van de buurtsportcoaches willen oppakken.

Sinds 2014 kent Hilversum het fenomeen buurtsportcoaches. Hun werk wordt ervaren als een toegevoegde waarde. De sportverbinders in de wijk verzorgen sport- en beweegaanbod voor de inwoners. Zij gaan met jong, oud, valide en mindervalide aan de slag. 

Met deze betaalbare sport- en spelactiviteiten in de buurt ontmoeten mensen andere buurtbewoners. Tevens kunnen de buurtsportcoaches helpen bij het vinden van passende sportactiviteiten voor gezinnen en ouderen.

Is het haalbaar dat de huidige buurtsportcoaches, die bijvoorbeeld een netwerk hebben opgebouwd, worden overgenomen door de mogelijk nieuwe partner? Daarop blijft het antwoord vaag. De gemeente meldt dat een aantal coaches in dienst is bij Hilverzorg, terwijl anderen werken als zzp'er.

Uit de krant