In mei wordt duidelijk welk project een Appeltje van Oranje krijgt.
In mei wordt duidelijk welk project een Appeltje van Oranje krijgt. Foto: Oranje Fonds

Tandemmaatjesproject in de running voor Appeltje van Oranje

Zorg

HILVERSUM - Samen met nog 39 andere projecten in het land maken de tandemmaatjes van Stichting Maatjesproject Gooi en Vechtstreek kans op een Appeltje van Oranje. “Wij hier hier hartstikke blij mee”, aldus Marjan Ockeloen, directeur van de stichting.

Ieder jaar zet het Oranje Fonds uitzonderlijke sociale projecten in de schijnwerpers. Dit jaar is het thema van deze uitverkiezing ‘Mentale kracht’. De 2021-prijzen gaan naar projecten die ervoor zorgen dat mensen met een psychische problemen volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. 

Denk daarbij aan mensen die kampen met een burn-out, paniekaanvallen, dwangneurose of eetstoornissen. “Daarom is het van onschatbare waarde dat vrijwilligers er voor hen zijn. De kanshebbers zetten zich hier, ieder op een eigen manier, hard voor in”, legt het Oranje Fonds uit. 

Met het tandemmaatjesproject koppelt het Maatjesproject psychisch kwetsbare mensen aan een ervaringsdeskundige. Deze persoon biedt de helpende hand aan iemand die op dat moment extra steun of inspiratie nodig heeft om de stap richting herstel te zetten. Belangrijk onderdeel van dit project is dat de mensen zich gehoord voelen door hun maatje en dat hulpvrager en -bieder op een gelijkwaardig niveau met elkaar zitten. 

Twee kanten
Voor het Oranje Fonds is de meerwaarde van het project van de stichting, dat het hoofdkantoor aan de Hilversumse Orchideestraat heeft, heel duidelijk. “Bij dit project ‘snijdt het mes aan twee kanten’”, is er te lezen op de website met daarop alle landelijke genomineerden. “Enerzijds neemt de hulpvrager deel aan de maatschappij en voelt zich gehoord en begrepen, anderzijds levert het voor het tandemmaatje voldoening op iets voor een ander te kunnen betekenen. Precies wat de stichting wil. Iedereen mag er zijn en mag het gevoel hebben erbij te horen”, is de verklaring. 

Dat dit project bij de ‘beste veertig’ van het land en bij de ‘beste acht’ van de provincie Noord-Holland verbaast Ockeloen tot zekere hoogte niet. Volgens de stichting-directeur steekt het tandemmaatjesproject ‘kop en schouders boven reguliere projecten uit’. 

Dat heeft ten eerste te maken met de koppeling van een ervaringsdeskundige aan iemand die psychisch kwetsbaar is. “Zij helpen deze mensen echt weer op weg. Daarnaast kunnen de mensen die nu hulpvrager zijn en werken aan herstel op den duur ook ervaringsdeskundige worden”, legt zij uit.

Korte lijnen
Tevens roemt de directeur de samenwerking van de partners die dit project gezamenlijk hebben bedacht en daar nu ook uitvoering aan geven. Het gaat om een breed netwerk binnen het zorg- en welzijnsveld. Naast de stichting doen Stichting MEE, Kwintes, GGz Centraal, Versa Welzijn en de gemeente Gooise Meren hieraan mee. Drie jaar terug is het idee voor het tandemproject ontstaan. Een jaar later draaide het. “De basis is goed. We hebben korte lijnen”, aldus Ockeloen.

Iedereen binnen het samenwerkingsverband voert uit waar zij goed in is. Waar de één bijvoorbeeld mensen opleidt, zorgt de ander ervoor dat het goed gefaciliteerd is.” Deze manier van werken, het goed benutten van elkaars expertise, klinkt makkelijk, maar in de praktijk blijkt dit vaak toch lastiger te zijn dan gedacht. In dit geval werkt het heel goed, aldus Ockeloen. Als het aan haar ligt, krijgt dit Gooise project landelijke navolging. Het is namelijk haar ambitie het tandemmaatjesproject in heel Nederland uit te rollen. 

Uiteindelijk zijn er drie Appeltjes te vergeven. Het publiek kan de winkansen vergroten door te stemmen op zijn of haar favoriete project. Dat kan nog tot en met woensdag 20 januari op stem.oranjefonds.nl. Wie stemt, maakt zelf kans op een geldprijs van 2.000 euro. Op het moment van schrijven heeft het Hilversumse project  - Maatjesproject heeft een locatie aan de Poststraat 11 in Bussum en aan de Papelaan 99 in Weesp - nog maar twee stemmen, terwijl het project met de meeste stemmen al dik boven de 550 digitale steunbetuigingen zit.

Koningin Máxima
Van de veertig projecten die nog kans maken op de prijs blijven er straks tien over. Het project met de meeste stemmen kwalificeert zich automatisch voor de ‘eindronde’. De overige projecten houden eind januari tijdens een landelijke online selectiedag een pitch voor een jury, die de negen andere genomineerden selecteert. Deze pitch vindt via een webinar plaats op donderdag 28 januari. Uit deze tien worden in het voorjaar de drie winnaars door een onafhankelijke jury gekozen.

Wie er uiteindelijk met een Appeltje vandoor gaat, is nog even wachten. In mei wordt dat duidelijk. Koningin Máxima, beschermvrouwe van het Oranje Fonds, reikt de bronzen beeldjes, die gemaakt zijn door Prinses Beatrix, uit. Hier hoort tevens een geldbedrag van 15.000 euro bij. 

Uit de krant