Afbeelding
Foto: Xandra van Rossum

Tante Jans blijft doorgaan met gratis maaltijden voor mensen die het nodig hebben

Zorg

HILVERSUM - Bij Tante Jans aan de Schapenkamp gaan ze vrolijk verder met het 2 Take Away-project. Met dit kookproject verstrekt deze Hilversumse broedplaats gratis maaltijden aan mensen die dat nodig hebben. Vanaf volgende week zijn er geen drie maar nog twee uitgiftemomenten in de week.

Vanaf maandag 5 april, Tweede Paasdag, gaat de nieuwe termijn in. Dat betekent dat de mensen de maaltijden op maandag en woensdag tussen 16.00 en 17.30 uur kunnen ophalen bij het oude onderkomen van Media Monks, tegenwoordig broedplaats Tante Jans. Aankomende maandag maken de vrijwilligers een Paasmaaltijd. 

“De mensen die komen afhalen krijgen net als voorheen een driegangenmenu”, meldt Jacqueline van Oostveen; initiator van Tante Jans. “We koken gemiddeld 35 á 50 maaltijden per keer. Indien we genoeg aanvoer hebben, is er soms ruimte om een extra maaltijd of iets anders mee te geven. Een deel van het eten wat overblijft gaat naar de kinderboerderij en is bedoeld voor de beesten.”

Tante Jans is in februari - tijdens de strenge vorstperiode - begonnen met dit project. Naast gratis maaltijden kunnen de mensen die het nodig hebben daar ook kleding krijgen. “Door gebleken noodzaak en voorzieningen die nog dicht zijn hebben we toen - na veertien dagen achter elkaar te hebben gekookt - besloten het project voort te zetten. Toen zijn we drie dagen in de week gaan koken”, aldus Van Oostveen. 

Tussen wal en schip

Volgens de Hilversumse is de doelgroep die langskomt zeer divers. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze allemaal een steuntje in de rug kunnen gebruiken in deze moeilijke tijd, waar het voor een aantal mensen lastig is het hoofd boven water te houden. “In deze tijd vallen veel mensen tussen wal en schip en zitten knel. Dat is geen schande aangezien het iedereen kan overkomen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Foto: Xandra van Rossum

Een trouwe groep vrijwilligers runt dit project. Daar is Van Oostveen trots op. “We gaan uit van de kwaliteiten en talenten van de mensen. We werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die hier als vrijwilliger aan de slag zijn in de keuken, de uitgifte van de maaltijden en de kleding en het bezorgen van maaltijden voor mensen die niet kunnen komen”, merkt de Hilversumse op. “De vrijwilligers zijn op hun manier weer blij dat ze iets voor een ander kunnen betekenen. Gemiddeld werken er op één dag rond de tien vrijwilligers”, luidt haar vervolg.

Naast de steun van de vrijwilligers kan Tante Jans rekenen op de hulp van diverse Hilversumse ondernemers. Wekelijks ontvangt de broedplaats voor het 2 Take Away-project donaties van de Sligro, de Hoogvliet op de Groest en de Albert Heijn van de Heigalerij. Dan zijn er ook nog ad hoc-donaties in natura van particulieren en kleine ondernemers. Tante Jans werkt samen met de voedselbank en andere instanties die de mensen naar hen doorverwijzen. 

Uit de krant