Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Dudok Architectuur Centrum belicht: De Melkfabriek

Algemeen

HILVERSUM - Wekelijks zet het Dudok Architectuur Centrum een bijzonder gebouw in de schijnwerpers en geeft een toelichting op de architectuur ervan. Dit kan een rijksmonument of een gemeentelijk monument zijn, maar ook een beeldbepalend gebouw dat het wellicht verdient om als monument aangewezen te worden. Hiermee vragen we aandacht voor de rijke en gevarieerde architectuur van Hilversum.

De Melkfabriek aan de Larenseweg 32

In 1955 begon in opdracht van de Verenigde Gooise Melkbedrijven de bouw van een hypermoderne zuivelfabriek aan de Larenseweg. Het ontwerp van de fabriek werd gemaakt door de Hilversumse architect Marinus Breebaart (1913-1993) in samenwerking met het technisch bureau van Martens en Kramer uit Oosterhout. De bouw duurde 2,5 jaar.

De fabriek is een exemplarisch voorbeeld van industriële architectuur uit de wederopbouwperiode en is een gemeentelijk monument. De efficiënte en functioneel ingerichte fabriek kenmerkte zich door de heldere, naoorlogse modernistische vormentaal. Er is gebruik gemaakt van beton voor de constructie, baksteen voor gevelinvulling, en staal en glas. Ook de dakconstructie, die bestaat uit schaaldaken voor het fabrieksgedeelte en platte daken voor de overige bedrijfsonderdelen, is typerend voor de periode van de wederopbouw.

Het fabriekscomplex werd officieel geopend op donderdag 21 november 1957 door burgemeester Boot in aanwezigheid van tweehonderd genodigden. Op de openingsdag legde Prins Bernhard een niet-officieel bezoek aan de fabriek af. Hij liet zich uitgebreid voorlichten over de moderne methoden van melkverwerking. De melkfabriek bleef bijna vijftig jaar in gebruik, maar werd uiteindelijk in 2005 buiten gebruik gesteld.

Na enige jaren leegstand werd het industriële gebouw begin jaren 2010 succesvol herbestemd tot een multifunctioneel gebouw waarin onder andere een kleuterschool, een woningbouwcorporatie en meerdere appartementen zijn ondergebracht. De belangrijkste kenmerken van de industriële uitstraling van de vroegere fabriek zijn hierbij goed bewaard gebleven.

Het Dudok Architectuur Centrum is het centrum voor architectuur, stedenbouw en ruimtelijk erfgoed in Hilversum en is gevestigd in het raadhuis.

Uit de krant