Het pand waar de supermarkt graag naartoe wil.
Het pand waar de supermarkt graag naartoe wil. Archieffoto: Bastiaan Miché

Nieuwe petitie tegen verhuizing Hoogvliet naar oude Stamgarage

Buurt / wijk

HILVERSUM - Opnieuw grijpen bezorgde buurtbewoners naar het middel van een online-petitie. Ook dit keer is de inzet om zoveel mogelijk digitale krabbels op te halen en daarmee heel duidelijk te maken dat een verhuizing van de Hoogvliet naar de Nieuwlandseweg/Bosdrift ongewenst is.

Vandaag is de online-petitie gestart. Nee tegen de Hoogvliet verhuizing is de titel van de petitie die is te vinden op www.petities.com. Arnoud van Laer heeft dit initiatief genomen. Volgens de petitionaris is de wijk niet geschikt voor de komst van een grote supermarkt. Dat gaat geheid leiden tot verkeersdrukte, parkeerproblemen en overlast van bevoorrading. In een buurt met twee scholen, drie kinderdagverblijven met de nodige beweging aan schoolgaande kinderen en ook nog eens twee begraafplaatsen en diverse scoutingverenigingen is het vragen om ellende. 

Op het moment van schrijven hebben zeven mensen hun steun al betuigd en in de reacties is geen woord Spaans te vinden. “Een grote supermarkt is in dit gebied niet nodig. Het zal de verkeerscongestie en het aantal mensen in een rustige en veilige buitenwijk vergroten”, schrijft ondertekenaar Quinton Ivor Jamieson onder andere. 

Buurtsuper

“Als je op de bestaande Hoogvliet-locatie geen rendabele buurtsuper kan zijn dan ligt dat aan de bedrijfsvoering en ga je niet met meer meters niet ineens een goedlopende winkel hebben. Als een van de argumenten voor verhuizing is dat je meer parkeerplaatsen nodig hebt dan ga je voorbij aan het concept van een buurtsuper. Kennelijk wil je dan mensen van verder weg aantrekken en hiervoor zijn al zat alternatieven in de omgeving”, meent Rogier Bremer. 

Het verhuizingsspel is sinds september weer op de wagen, nadat twee jaar terug door de politiek was geconstateerd dat er voor deze verhuizing geen draagvlak was. De supermarkt doet nu een nieuwe poging Chatham aan de Admiraal de Ruijterlaan te kunnen verlaten om vervolgens intrek te kunnen nemen in de voormalige Stamgarage aan de Bosdrift. Want uit eigen onderzoek is gebleken dat dit nog altijd de beste en eigenlijk enige optie is. De huidige zaak grondig aanpakken, is geen mogelijkheid, want verbouwing en uitbreiding doen geen recht aan de wensen en de eisen van een buurtsuper anno 2021. Dat is allemaal wel te realiseren een paar honderd meter verderop. 

In de herkansing

Net zoals in 2019 vindt het college van burgemeester en wethouders (B&W) dit een goed idee, want Hoogvliet Beheer heeft dus nader onderzoek gedaan, heeft met verschillende partijen gesproken en geeft aan dat de beste optie is om te verkassen naar de oude Stamgarage. Dat betekent dus dit onderwerp ook weer op de politieke agenda staat. Gisteren - woensdag 27 oktober - behandelde de commissie de mogelijke verhuizing (daarover later meer). Voor omwonenden was deze mededeling van het college een donderslag bij heldere hemel, Vorige maand lieten omwonenden meteen weten allesbehalve blij te zijn met deze herkansing. 

Want ja, deze voorgenomen verhuizing was twee jaar terug al aanleiding tot verhitte discussies: maatschappelijk en politiek. Ook toen is een petitie gestart. Uiteindelijk wist Buurtcomité Bosdrift 452 digitale krabbels op te halen met als boodschap dat de supermarktvoorziening in Chatham moet blijven. 

Wie interesse heeft in de huidige petitie kan HIER terecht. 

Uit de krant