Afbeelding
Foto's: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Kerstmarkt middenin het bos bij het magische Wolfsdreuvik: ‘Een soort bedevaartplaats’

Evenementen

HILVERSUM - Het was door de vele regenval van met name de dag ervoor een behoorlijke klus zondagmiddag om het in het bos verstopte en toch ook magische Wolfsdreuvik te bereiken. Maar eenmaal aangekomen troffen bezoekers van de 85 jaar oude uitkijktoren een gezellige kerstmarkt. Mensen konden kerststukjes maken of kopen, er waren foodtrucks en ook een arrenslee. 

Met deze kerstmarkt wilde de Stichting Smithuyserbos, eigenaar van het veertig hectare grote bos én de toren, meer bekendheid krijgen en mensen motiveren om deze plek in de buurt van Lage Vuursche en de Hilversumsche Golf Club te bezoeken en een financiële  bijdrage te leveren, vertelt voorzitter Reinier Bouvy. Het was zijn vader Désiré Bouvy (1915-1993) die in 1937 op 22-jarige leeftijd de grond kocht. Hij maakte plannen voor een torenvormig onderkomen, met name bedoeld voor opslag van bosmateriaal en als dagverblijf. 

De architect was Jan Rebel uit Laren, bekend door zijn villabouw door heel het land. Rebel realiseerde ook de villa (Schorrenberg) voor de elf jaar oudere broer van Désiré te Naarden. Een torenvormige aanbouw aan dat huis inspireerde Désiré tot de Wolfsdreuvik. In oktober 1938 was de bouw voltooid. Aanvankelijk kon de toren als uitkijkpost dienst doen, totdat de bomen het uitzicht een ander aanzien gaven. De toren is geen woonhuis, al is het tijdens de Tweede Wereldoorlog wel zo gebruikt.

Als kind kwam Reinier niet graag naar het bos. Hij had in die tijd wel wat beters te doen, vertelt hij zondag. Tegenwoordig komt hij er echter graag en is hij er iedere week wel te vinden, vertelt hij. Om te ‘monitoren’. “Als mensen hier rondlopen, komen zij toch ook voor mij. Als zij dan weer weggaan, bedanken zij mij voor de mooie woorden. Op die manier kweek je toch weer ambassadeurs. Ook houd je het vandalisme zodoende weg. Ja, er is hier weleens wat vernield of er zijn illegale feesten gehouden.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Maar Wolfsdreuvik was tevens de locatie voor opnames van verschillende films en televisieprogramma’s. Bouvy omschrijft de plek als ‘soort bedevaartplaats’, al voegt hij direct toe dat de toren niets met het geloof heeft te maken. Bijzonder vindt hij ook de vele bomen in het gebied, zo wijst hij naar een veertig meter hoge naaldboom. “De zilversparren die je hier hebt, daarvan zijn er in Nederland niet zo veel. Maar dat houtsoort heeft iets bijzonders. Daar zit geen hars in. Dat maakt het makkelijk om te bewerken. In Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland wordt het vaak gebruikt als constructiehout.” 

Bouvy is tijdens de kerstmarkt volop in gesprek met de tientallen bezoekers. Zij nemen uiteraard ook een kijkje in de met kerstspullen versierde toren en genieten buiten van bijvoorbeeld een oliebol, warme chocolademelk of glühwein. Verder zijn kerstvrouw en -man Dorry en Gert-Jan van de partij en is er voor de liefhebbers van kerstkaarten of plantjes er een speciale tafel met leuke kerstkaarten en mooie plantjes. 

De stichting is van plan om vaker activiteiten rondom de toren te houden. Wolfsdreuvik wordt weliswaar steeds bekender, maar heel veel mensen kennen het (nog) niet, ziet Bouvy. Daarom is het idee om naast deze kerstmarkt en de Open Monumentendagen ook iets te organiseren in de periode rond Pasen. “Dan kunnen de kinderen hier lekker paaseieren zoeken.”


© Foto Miché / Bastiaan Miché


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Uit de krant