Veel politie op de been tijdens de intocht in 2018.
Veel politie op de been tijdens de intocht in 2018. (Foto: Bastiaan Miché)

Eerst aangifte, dan pas onderzoek naar relschoppers sintintocht

HILVERSUM - De politie start pas een strafrechtelijk onderzoek naar de gebeurtenissen tijdens de sinterklaasintocht zodra er aangifte is gedaan. Dat is het antwoord van burgemeester Pieter Broertjes op de brief die Kick Out Zwarte Piet (KOZP) vorige week heeft verstuurd. De actiegroep wil dat er na de rechterlijke uitspraak van vorige week ook actie ondernomen wordt in Hilversum.

Veertien relschoppers zijn veroordeeld voor hun wangedrag tijdens het onthaal van de sint in Eindhoven. Zij bekogelden de antizwartepietdemonstranten onder meer met eieren en bier. Dat leidde tot taakstraffen tot 160 uur en één persoon kreeg zelfs een celstraf van twee weken opgelegd. Nu het bekogelen van demonstranten strafbaar is, wil KOZP dat de politie in Hilversum op zoek gaat naar de personen die zich op zaterdag 17 november misdroegen op de Groest/Prins Bernhardstraat.

Beelden
"Wij zijn bekogeld met eieren door pro-pietbetogers en een enkele demonstrant werd zelfs op het hoofd geraakt", schrijven Jimmy Stol en Jerry Afriyie namens KOZP aan het gemeentebestuur. Daarnaast zijn er camerabeelden, dus de daders opsporen moet te doen zijn, is hun lezing. Volgens de burgemeester zijn de beelden vier weken na dato overschreven. Dat komt door de privacywetgeving.

Geen aanleiding
Eind november wees Broertjes een onderzoek van de hand. Hij zag er geen enkele aanleiding toe. De pro-pietbetogers waren geen Hilversummers en er waren geen strafbare feiten gepleegd, zei de burgemeester tegen deze krant.

Meer berichten