Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Plaatsing van 32 struikelstenen uitgesteld

Algemeen

Hilversum zou op dinsdag 14 april 32 struikelstenen rijker zijn. Plaatsing van deze kleine monumentjes in de straat gaat voorlopig niet door. 

Uiteraard heeft het afgelasten alles te maken met de actuele situatie rondom het coronavirus. Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi en Vechtstreek, die de plaatsing van de Stolpersteine regelt, meldt dat de struikelstenen op een later moment worden geplaatst. "Omdat op dit moment niet goed in te schatten is hoelang de huidige situatie nog voortduurt, wachten wij nog met het bepalen van de nieuwe datum."

De stenen zijn al wel vervaardigd en al naar de stichting toegestuurd. Op een alter tijdstip komen er 32 nieuwe struikelstenen bij in Hilversum. Op 14 juli zou dat gebeuren op dertien verschillende locaties, waaronder voor de Hendrick de Keyserlaan 10. Twee bewoners, Jelte Rap en Lourens Meeuwsen zijn na de tentoonstelling over Stolpersteine vorig jaar in Bibliotheek Hilversum, in de geschiedenis gedoken. Dat heeft geleid tot de documentaire David, waar ben je? én het boekje Mee mocht wat gedragen kon over het leven van de Hilversumse familie Frank. 

Struikelstenenproject

Het struikelstenenproject is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Als (naoorlogse) zoon van Duitse (nazi)ouders kon hij niet begrijpen hoe zijn ouders konden zijn zoals ze waren tijdens de oorlog. Hij wilde iets terugdoen. Zo is het idee van de Stolpersteine ontstaan.

Op deze wijze wordt de herinnering aan deze personen levend gehouden en voor toekomstige generaties een blijvend symbool waartoe discriminatie en rassenhaat uiteindelijk kan leiden, is de gedachte. Daarnaast gebaseerd op een passage uit de Talmoed: 'Een mens is pas echt vergeten als zijn naam vergeten is'. Circa 1500 Joodse burgers van Hilversum zijn in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd en vermoord.

Uit de krant