Voorbeeld van een warmtescan
Voorbeeld van een warmtescan Bron: Sobolt.bv

Warmtefoto’s van 1.264 woningen in Astronomische buurt

Buurt / wijk

HILVERSUM - In de komende periode laat de gemeente van 1.264 woningen in de Astronomische buurt in Hilversum-Oost een warmtefoto maken. Vervolgens biedt de gemeente de bewoners de warmtescan aan en volgt een vrijblijvend advies hoe de woning te isoleren is.

“Als gemeente werken wij hard aan het tegengaan van klimaatverandering”, zo geeft wethouder Bart Heller van Klimaat en Energie aan. “Door energie te besparen kun je als inwoner van Hilversum hier een bijdrage aan leveren. Een warmtescan kan hierbij goed helpen”, luidt zijn verdere uitleg. 

Veel warmte gaat verloren via ramen, daken en gevels. Door de woning (goed) te isoleren is er op dat vlak veel winst te boeken. Een warmtescan geeft in een oogopslag inzicht in waar de woning de meeste warmte verliest en welke besparingsmogelijkheden het beste bij het huis passen. Aanpak van dit probleem leidt tot meer wooncomfort en de bewoners houdt geld op zak, is de gedachte. 

De komende periode gaat een gespecialiseerd bedrijf in de nachtelijke uren op stap om vanaf de straat een warmtefoto te maken van de woningen in de buurt in Oost. Dat houdt in: een scan van de gevels van de woningen aan de buitenkant. “De huiseigenaren merken er in principe niks van”, aldus de gemeente in een persbericht. 

Met de ingewonnen data maakt het bedrijf een rapport van de woning met daarin een isolatieadvies. Dit krijgen de bewoners begin april in hun brievenbus. “Het is een service naar de bewoners, niemand wordt tot iets verplicht. En de data die worden opgehaald, worden niet bewaard of voor iets anders gebruikt”, is de gemeentelijke mededeling tot besluit. 

Uit de krant