Pieter Broertjes.
Pieter Broertjes. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

De vacature van burgemeester van Hilversum staat open

Algemeen

HILVERSUM - De volgende fase in de zoektocht naar de opvolger van Pieter Broertjes is vandaag van start gegaan. Wie interesse heeft in de functie van burgemeester van Hilversum kan nu zijn of haar sollicitatiebrief opsturen naar Arthur van Dijk, Commissaris van de Koning van Noord-Holland. 

Op woensdag 9 juni maakte Broertjes zijn afscheid bekend. Dat deed hij tijdens de gemeenteraadsvergadering. In een filmpje kondigde hij zijn vertrek aan. Meteen daarna is er achter de schermen veel werk verzet om de lange weg naar een nieuwe burgemeester aan te leggen. 

Zo is onder meer het profiel van de opvolger van Broertjes samengesteld. De gemeenteraad heeft daarin onder andere de input meegenomen van de inwoners, die gereageerd hebben op de vraag mee te denken. Dat profiel is vastgesteld door de raad. 

Toen werd al bekend dat maandag 23 augustus de datum zou zijn dat de vacature opengezet ging worden. Geïnteresseerden hebben tot dinsdag 14 september de kans om hun motivatiebrief plus curriculum vitae op te sturen. Op de websites van Binnenland Bestuur, de provincie Noord-Holland en de Rijksoverheid is de vacature te vinden. 

Het vaststellen van de profielschets en van de verordening op de vertrouwenscommissie zijn openbaar. Hierna vindt de rest van de procedure onder strikte geheimhouding plaats. Communicatie in het kader van de benoemingsprocedure ligt in handen van de vertrouwenscommissie en de Commissaris van de Koning. 

Het ziekteverlof van Broertjes zit er bijna op. Op woensdag 1 september keert hij terug. Sinds medio april had hij zijn functie neergelegd vanwege een hersenontsteking. Nu denkt hij voldoende hersteld te zijn en treedt waarnemend burgemeester Charlie Aptroot, die halverwege mei de ambtsketen van Broertjes tijdelijk overnam, weer terug. Morgen praat Aptroot de pers bij over de procedure en de comeback van Broertjes.

Op woensdag 16 februari begint de nieuwe burgemeester van Hilversum. Dat bleek al uit de profielschets. Voor die tijd is Broertjes gestopt. Op 9 juni legde hij uit dat het voor hem - hij bereikt bijna de pensioengerechtigde leeftijd - een logisch moment om te stoppen. Afscheid nemen voor de gemeenteraadsverkiezingen, zodat hijzelf ongeveer tegelijkertijd stopt met de huidige gemeenteraad en het huidige college. 

Uit de krant