Van linksaf: Dick Kuiper, Peter Schipper, Paul Hartog en Patrick Hopper.
Van linksaf: Dick Kuiper, Peter Schipper, Paul Hartog en Patrick Hopper. Foto: Arie den Dikken

Pierre Palla Concertorgel laat op Open Monumentendag weer van zich horen

Cultureel

HILVERSUM - Het heeft even geduurd, maar zaterdag 11 september is het Pierre Palla Concertorgel weer te horen. Tijden Open Monumentendag 2021 kunnen belangstellenden in Studio 1 van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) aan de Heuvellaan 33 langskomen om te genieten van de muziek. 

Op deze dag neemt de vaste organist Patrick Hopper plaats achter het bekende concertorgel. Zaterdag treden er ook drie gastorganisten op. Dat zijn Peter Schipper, Dick Kuiper en Paul Hartog. Bezoekers moeten rekening houden met de geldende coronarestricties. Zo zijn er in Studio 1 slechts negentig plaatsen beschikbaar. 

Het programma is zaterdag in tijdsvakken verdeeld. Reserveren voor individuele kaarten per shift is verplicht. Voor meer informatie en reserveren van kaarten per tijdvak kijk dan op www.pierrepallaconcertorgel.nl.

AVRO-studio

Het is alweer een kleine twee jaar terug dat het Pierre Palla Concertorgel in gebruik is genomen. Om precies te zijn, was dat in december 2019. Dit orgel dat vanaf 1936 in de AVRO-studio stond, is beroemd geworden door de bespelingen van Pierre Palla. “Vanwege de uitstekende akoestiek klinkt het naar hem vernoemde orgel in Studio 1 als nooit tevoren”, zo stelt Stichting Pierre Palla Concertorgel.

Deze stichting heeft het orgel, een rijksmonument, laten restaureren; een klus van vele jaren. Dat ging gepaard met veel steun onder meer van overheden, fondsen, bedrijven en particulieren. Het orgel is in het MCO herbouwd. “Het legendarische instrument brengt een overweldigend geluid voort met de twintig pijpenreeksen (ranks, red.) en een groot aantal percussie- en slagwerkinstrumenten”, meldt de stichting tot slot. 

Uit de krant