Afbeelding

Omroepmuziekcollectie te zien tijdens Festival de Lijst

Algemeen

HILVERSUM - De bladmuziek kan uit uit de kelder van het Muziekcentrum van de Omroep. Vanaf zaterdag 26 december is een selectie van deze rijke collectie te vinden en te horen in Museum Hilversum. 'Kwistig met muziek' is de expositie die hoort bij Festival de Lijst en is te zien tot en met donderdag 31 december in het museum aan de Kerbrink.

Herkenningsmelodieën van radio- en televisieprogramma's, songfestivalliedjes en klassieke composities uit het Gooi zijn in die periode allemaal te bezichtigen. "In en rond Hilversum heerste een vruchtbaar klimaat voor componisten en arrangeurs", zo meldt Jan Jaap Kassies, beheerder van de omroepmuziekcollectie. Sinds twee jaar is de omroepbibliotheek gesloten en liggen de stukken onder in het MCO-gebouw te verpieteren. Met deze tentoonstelling komt deze culturele schat, die in Hilversum bewaard wordt, bovengronds.

Piano
"Wij exposeren ook een selectie hits uit de Top 2000. Deze kun je zelf komen spelen op een piano. De tijdelijke expositie wordt geopend met een lezing over de geschiedenis van de populaire muziek", vertelt Stef van Breugel, directeur van Museum Hilversum.

Badeendjes
In de afgelopen maanden is een nieuw festival in de steigers gezet. In podium de Vorstin zijn meerdere brainstormsessies geweest. Hieruit is Festival de Lijst voortgekomen. De Lijst brengt tussen kerst en oud en nieuw een week met muziek, evenementen en activiteiten, zoals de Top 2000-badeendjeswedstrijd, een korenwedstrijd, diverse quizzen en een bigbandfestival. Doel hiervan is om tijdens de Top 2000, waar Instituut Beeld en Geluid het epicentrum van is, meer reuring te creëren in de binnenstad.

Uit de krant