Henk van Zonneveld, voorzitter van de orgelcommissie, vertelt over de restauratie van het grootste orgel van Hilversum.
Henk van Zonneveld, voorzitter van de orgelcommissie, vertelt over de restauratie van het grootste orgel van Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Gerestaureerd Sint Vitusorgel weer als herboren

Cultureel

HILVERSUM - Het is niet langer meer behelpen voor de organist. De tijd van vooraf snel wat kleine reparaties uitvoeren aan het orgel in de Sint Vituskerk aan de Emmastraat, of sommige toetsen maar helemaal omzeilen is voorbij. Na intensieve herstelwerkzaamheden is het grootste orgel van Hilversum weer helemaal als nieuw.

Henk van Zonneveld, voorzitter van de orgelcommissie, toont het orgel. Tien maanden lang is het binnenwerk van het instrument onder handen genomen door orgelmaker Elbertse uit Soest. In die periode is het Sint Vitusorgel helemaal gedemonteerd. Tientallen losse grote en kleine onderdelen en zo'n 1.700 pijpen zijn meegenomen naar het atelier.

Windladen
Na ruim vijftig jaar intensief gebruik was het binnenwerk vervuild en de vele bewegende onderdelen versleten. De orgelkas is van binnen en buiten schoongemaakt. De klavieren en alle verbindingen tussen de toetsen, registerknoppen en de orgelpijpen zijn gereviseerd. De windladen zijn weer helemaal luchtdicht. Iedere luchtpijp is schoongemaakt en gerepareerd.

Verlichting
Bij het terugplaatsten is de klank van elke pijp gecontroleerd en als het nodig was verbeterd. Naast de mechaniek is ook de verlichting bij de klavieren gemoderniseerd en de toegang tot de kerk achter de vleugel is van een nieuwe entree voorzien in de stijl van het orgelmeubel.

Kosten
Of het orgel nu anders klinkt na deze monsterreparatieklus die zo'n 160.000 euro heeft gekost, weet Van Zonneveld nog niet op het moment dat wij hem spreken in de kerk. 

Lees verder in de digitale editie

Het Sint Vitusorgel helemaal in beeld.

Uit de krant