De fly-over als verbinding tussen Monnikenberg en Anna's Hoeve.
De fly-over als verbinding tussen Monnikenberg en Anna's Hoeve. Foto: Bouwfilm.nl

College Hilversum: ‘Geen onomkeerbare schade bij afgravingen GNR-gebieden, integendeel’

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De voorgenomen afgravingen in de GNR-gebieden Anna’s Hoeve en Monnikenberg zullen geen onomkeerbare schade aan de natuur en het cultuurlandschap teweeg brengen. ‘Integendeel’, aldus het Hilversumse college van burgemeester en wethouders, “zij hebben juist het doel om de natuurwaarden te versterken.”

Dat antwoordt het college op schriftelijke vragen van Democraten Hilversum (DH). De eenmanspartij in de Hilversumse gemeenteraad had net als de Vereniging tot Behoud van Anna’s Hoeve zijn zorgen geuit over plannen van de provincie Noord-Holland en het Goois Natuurreservaat. Deze afgravingen van het weiland en de akker op landgoed Monnikenberg zijn onderdeel van het project Voltooiing de Groene Schakel: een faunatunnel onder de A27 en een natuurbrug over de spoorlijn Hilversum-Amersfoort bij Anna’s Hoeve als verbinding van de natuur tussen de Utrechtse Heuvelrug en ‘t Gooi. 

Maar volgens DH en de vereniging leiden de voorgenomen afgravingen tot ernstige aantasting van de natuurwaarden. Daar is het college het niet mee eens. “De voorgenomen ontgravingen op Monnikenberg hebben als doel om de natuurwaarden te versterken. Een in het verleden gedempt ven zal worden hersteld zodat een zeldzaam nat ven milieu van ondiep water, oevers en natte heide/schraalgrasland kan ontstaan. In combinatie met de ontwikkeling van voedselarm schraal grasland en heide zullen naar verwachting juist meer soorten dieren en planten zich in het gebied vestigen.” 

Dassen
Bovendien houden de betrokkenen in de plannen voor de Groene Schakel rekening met de das die in het gebied voorkomt. Eerdere plannen zijn aangepast en een groot deel van de bestaande akker op Monnikenberg wordt speciaal voor de das ingericht. “Bovendien worden in een groter gebied maatregelen genomen om dassen te beschermen (rasters, tunnels). Ten aanzien van de aardkundige waarden in het gebied geldt dat deze juist hersteld worden: de grondlaag waarmee in de negentiende eeuw het ven Monnikenwater is gedempt, wordt namelijk grotendeels verwijderd. Het afgraven, aldus het college, betreft dus zogenoemde ‘verstoorde’ of ‘geroerde’ grond. Enkel voor het aanleggen van poelen voor onder andere de beschermde kamsalamander wordt dieper gegraven en is een ontheffing aangevraagd.”

Positief
Het college stond en staat mede daarom positief tegenover de voltooiing van De Groene Schakel, inclusief de voorgenomen afgravingen. “Op basis van onderzoek wordt verwacht dat de biodiversiteit, inclusief zeldzame en beschermde soorten, door de afgravingen sterk zal toenemen, een van de doelen van het project Voltooiing De Groene Schakel.”

Uit de krant