SP zegt vertrouwen op in college
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto : Bastiaan Miché
Foto : Bastiaan Miché (Foto: Bastiaan Miché)

SP zegt vertrouwen op in college

  Politiek

HILVERSUM Te vaak heeft het huidige college van burgemeester en wethouders naar de mening van de SP zich niet aan gemaakte afspraken gehouden. Dat is onbehoorlijk bestuur. Daarom heeft de oppositiepartij zojuist het vertrouwen in het gemeentebestuur opgezegd.

De maat is vol, zo geeft fractievoorzitter Bianca Verweij aan. Vanavond diende de SP een motie van wantrouwen in tegen het hele college. De druppel om deze stap, die niet lichtzinnig is genomen, te nemen is het schenden van de afspraken rond de koopzondagen in het centrum.

Gedogen
Zondag 6 mei was de laatste koopzondag die Stichting Centrum Hilversum mocht opnemen. Zij mocht alle achttien beschikbare koopzondagen direct in 2018 opnemen in afwachting van een nieuwe winkeltijdenverordening. Hierover neemt de raad op woensdag 6 juni een besluit. Dat het college gedoogt dat de ondernemers in de tussenliggende tijd op zondag open mogen is tegen de afspraken in. "Het gaat ons niet om de koopzondagen zelf, maar wel over het proces."

Deadlines
Volgens Verweij is het veel vaker gebeurd dat het college gemaakte afspraken niet nakomt en deadlines niet haalt. Als voorbeelden noemt zij de marktgelden, de Clemenskerk, de kermisballonnen en de komst van camera's op de Zeverijnstraat en het Havenkwartier. "Dat die camera's geplaatst gaan worden, moet ik als raadslid lezen in een nieuwsbrief ban het Stadsfonds, terwijl we duidelijke afspraken hebben over cameratoezicht."

Uitleggen
Deze handelswijze vinden de socialisten onbehoorlijk en onbetrouwbaar bestuur. "Burgers en inwoners moeten ineens proberen zich niet aan de afspraken te houden. Ik kan het niet meer uitleggen aan de inwoners. Een keer moet je een streep trekken, ook als raadslid. Het vertrouwen is beschaamd, zoals al eerder is gebeurd", meldt Verweij.

Vervolg
Dat de motie van wantrouwen in waarschijnlijk de laatste vergadering in deze coalitiesamenstelling symboolpolitiek is, wijst de SP van de hand. "Het gaat om de continuïteit van het stadsbestuur", aldus Verweij. "Diverse dossiers, zoals de marktgelden, krijgen in de nieuwe periode gewoon een vervolg. En vergeet niet dat de kans groot is dat een aantal bestuurders terugkeert."

De motie is verworpen. Alleen de SP was voor de andere acht partijen stemden tegen de motie van wantrouwen.

3 reacties

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>