Marleen Remmers tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar, omring door andere (louter vrouwelijke) lijsttrekkers.
Marleen Remmers tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar, omring door andere (louter vrouwelijke) lijsttrekkers. Archieffoto: Eduard Metz

Straatnamenvoorstel GroenLinks 'niet om witte mannen te 'bashen"

Politiek

HILVERSUM - Het straatnamenvoorstel waarmee GroenLinks afgelopen week voor de nodige ophef zorgde, krijgt binnenkort een vervolg. Samen met oppositiepartijen PvdA en SP komt de collegepartij met een gezamenlijk voorstel dat in mei of juni moet worden besproken.

Afgelopen dinsdag kwam GroenLinks-fractievoorzitter met het voorstel voor 'meer evenwicht in de straatnaamgeving. Met andere woorden: voorlopig geen straten vernoemen naar witte mannen. De opmerking leidde tot veel (zeer diverse) reacties op de social media.

Remmens kwam het haar voorstel omdat het proces naar een meer evenwichtige samenleving in haar ogen niet heel erg opschiet. Bovendien is de straatnamendiscussie in bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht en Putten al verder gevorderd.

Woensdagavond besprak de raadscommissie economie en bestuur tijdens een discussie over het zogenaamde diversiteitsbeleid kort het voorstel van GroenLinks. Remmers benadrukt daarbij dat zij allerminst wil polariseren en het voorstel niet is bedoeld 'om witte mannen te 'bashen" (afzeiken, red). "Maar het gaat mij om een evenredige vertegenwoordiging. Maar 12 procent van de naar een mens vernoemde straten, is naar vrouwen vernoemd. Vanuit historisch perspectief is dat verklaarbaar, maar wat als we dit blijven doen..."

GroenLinks is dus niet van plan om bepaalde straten die nu misschien voor ophef kunnen zorgen een andere naam te geven. Zij snapt de kritiek van SP en PvdA, die zich nu afvragen waar GroenLinks was tijdens de discussie rondom de Burgemeester Bootlaan, maar zegt het niet te willen hebben over individuele gevallen. "We kijken nu naar de toekomst." 

Remmers stelt wel voorop dat bij het benoemen van straatnamen wel voorop moet staan dat deze persoon iets moet hebben betekend/gepresteerd voor de samenleving en het proces zorgvuldig moet verlopen. "Maar je maakt mij niet wijs dat er geen geschikte vrouwen zijn. Waarom is er geen straat vernoemd naar Suze Groeneweg of Ien Dales om maar even wat voorbeelden te noemen? Die vrouwen zijn er wel. Je moet alleen wat beter zoeken."

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Coördinator vreest dit najaar voor forse cliëntentoename Ook bij Gooise Voedselbank geen sprake van zomerdip Mensen 12 aug, 11:30
Afbeelding
Orgelconcert in St. Vituskerk door Sander van den Houten Cultureel 12 aug, 09:00
Logo
Afbeelding
'Nu trekt dit publiek altijd naar Amsterdam en Utrecht en dat is niet nodig' Jonge groep dj’s willen onder de naam Filtrum techno naar Hilversum halen Cultureel 11 aug, 17:00
Logo
Afbeelding
Invloed corona merkbaar in cijfers geregistreerde misdrijven Meer woninginbraken, maar minder jeugdoverlast en huiselijk geweld in Wijdemeren Politie 11 aug, 16:00
Afbeelding
Automobiliste botst tegen boom en belandt in ‘s-Gravelandsevaart 112 11 aug, 10:00
Afbeelding
Onderdompelen in de natuur tijdens Shinrin-yoku wandeling in Pinetum Natuur en Milieu 11 aug, 09:30
Afbeelding
Het heidehaantje Column GNR 11 aug, 08:03
Afbeelding
Wie wordt de Gooi en Omstreken ‘Buur van het Jaar’ 2022? Buurt / wijk 10 aug, 17:20
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief