Foto: Hidde Fennema

Bijeenkomst kleine spoorbomen trekt veel belangstellenden; vooral veel vragen over Johannes Geradtsweg

  Politiek

HILVERSUM - Toch wel enigszins verrast maar toch ook begripvol. Zo reageerden de maar liefst 250 belangstellenden in de Burgerzaal van het raadhuis voorafgaand aan de informatiebijeenkomst over de herinrichting van de kleine spoorbomen. Zorgen waren er vooral over de alternatieve routes.

Eigenlijk wisten alle aanwezigen - het nieuws was al verschenen op verschillende regionale nieuwswebsites - dat de kleine spoorbomen op termijn dicht gaan voor autoverkeer. Verantwoordelijk wethouder Arno Scheepers vertelde in zijn twintig minuten durende inleiding dat er iets moet gebeuren. Het is er onveilig, stelde hij. Een conclusie die iedereen wel deelde. 

Toch benadrukte hij ook dat de ideale oplossing er niet is. Het afsluiten van de kleine spoorbomen voor autoverkeer maakt het daar uiteraard veiliger, is goed voor de doorstroming en er is minder doorgaand verkeer in de wijken. Ander gevolg is wel meer verkeer op bijvoorbeeld de Johannes Geradtsweg. De oplossing om daar het viaduct te verbreden - de strook rechtsaf naar het Media Park wordt verlengd - werd met de nodige scepsis ontvangen.

Zijn hart vast
Scheepers voegde toe dat de herinrichting van de kleine spoorbomen nog wel even duurt. Eerst staan de inmiddels gevreesde HOV-werkzaamheden op de Oosterengweg op de agenda en pas daarna kan men denken aan de kleine spoorbomen. De aanpassing van het viaduct op de Johannes Geradtsweg is nog daarvoor. Tot die tijd houdt Scheepers 'zijn hart vast' als het gaat om ongevallen bij de kleine spoorbomen.

Hoewel het onderwerp 'verkeer' in Hilversum nog weleens tot bepaalde emoties kan leiden, bleef de sfeer rustig. Toch waren er zat vragen. Onder meer over een opstelplaats voor fietsers bij de kleine spoorbomen op de Noorderweg. Want ook die weg is voor verbetering vatbaar, erkende de wethouder. Hij gaf ook aan dat de sluis op de Johannes Geradtsweg - ter hoogte van de Simon Stevinweg blijft - zodat verkeer vanuit die Simon Stevinweg alleen rechtsaf kan slaan richting Den Uylplein. 

Nu al twintig minuten
Verder waren er vooral klachten over de nu al drukke Johannes Geradtsweg. De gemeente heeft het steeds over het stuk Den Uyplein - Media Park, maar 's ochtends vanaf het Quatre Bras naar Den Uylplein is nu al een trip van twintig minuten, aldus een aanwezige. Scheepers stelde dat ondanks de maatregelen die komen de situatie niet verbeterd. Maar het wordt ook niet erger, stelde hij gerust. 

Opvallend feitje dat werd genoemd, was dat de helft van het verkeer dat de kleine spoorbomen nu passeert niet uit Hilversum komt. Opmerking vanuit de zaal was daarom of deze mensen niet bij de gemeentegrens konden worden tegengehouden. Uiteraard was het antwoord nee. "Juridisch wordt vrij lastig", antwoordde Scheepers beleefd.

Krijn Griffioen van de Fietsersbond miste vanuit de politiek een beleid om de auto te laten staan. De wethouder antwoordde dat de kleine spoorbomen juist open blijven voor fietsers en voetgangers. "Het geheel afsluiten van de kleine spoorbomen had ProRail ons in dank afgenomen, maar voor fietsers en voetgangers blijft die open."

Meer berichten