Al jaren strijden de bewoners van de West-Indische buurt voor een geluidsscherm.
Al jaren strijden de bewoners van de West-Indische buurt voor een geluidsscherm. Archieffoto: Bastiaan Miché

Hilversum ziet weer kans voor geluidswal

HILVERSUM Het plaatsen van zonneschermen op geluidsschermen ziet het college van burgemeester en wethouders (B en W) eveneens als opening voor een geluidswal langs de A27, ter hoogte van de West-Indische buurt. Verkeerswethouder Annette Wolthers heeft dit al onder de aandacht gebracht bij gedeputeerde Jeroen Olthof (PvdA) van Noord-Holland.

"Wij zijn met u van mening dat een combinatie van geluidsschermen met zonneschermen, zoals aangegeven in het concept Regionale Energie Strategie Noord-Holland-Zuid, een ontwikkeling is die positief kan zijn voor het realiseren van een geluidsscherm langs de A27", zijn de exacte woorden van het college in de beantwoording op vragen van Hilversums Belang.

Wolthers heeft deze kwestie op vrijdag 12 juni aangestipt tijdens het overleg van de stuurgroep van het project-HOV in 't Gooi. Haar verzoek is afgelopen week per mail bevestigd, voegen B en W toe aan hun antwoord. Begin juni stelde Hilversums Belang (één zetel in de gemeenteraad) artikel 41-vragen. De komst van een geluidswal langs de A1 bij Naarden en de verhoging van de schermen met zonnepanelen langs de A27 bij Eemnes (provincie Utrecht) is volgens de kleine fractie reden voor Hilversum om weer druk op de ketel te zetten bij de provincie Noord-Holland.

Al sinds 2017 zijn de Hilversumse villawijkbewoners bezig met het gerealiseerd krijgen van een geluidsscherm langs de rijksweg. Vele bomen zijn gekapt om de A27 te kunnen verbreden. De afslag is verlegd, waardoor het asfalt dichter naar de buurt is opgeschoven. Daar zijn de omwonenden niet op tegen geweest, maar ze willen wel compensatie in de vorm van een geluidswal. Maar geen enkele overheid wil daar de rekening voor betalen.
In de vragen geeft Hilversums Belang aan dat de provincie budget heeft vrijgemaakt voor geluidsschermen langs de A27 bij afslag 33. Dat is een misvatting, aldus het college. De letterlijke tekst in het provinciale coalitieakkoord, waar eerder de VVD al naar verwees en er een motie volgde in de Hilversumse raad, zou daar een interpretatie van kunnen zijn.